M3t

I den här artikeln kommer vi att fördjupa oss i den fascinerande världen av M3t. Vi kommer att utforska dess ursprung, dess relevans i dagens samhälle och dess inverkan på olika aspekter av det dagliga livet. Från det historiska perspektivet till dess utveckling idag har M3t varit föremål för studier och debatt, vilket genererat stort intresse bland akademiker, älskare av ämnet och samhället i stort. Genom den här artikeln kommer vi att försöka belysa M3t och ge en panoramavy som låter läsaren förstå dess betydelse och inflytande i den samtida världen.

M3t
FordonstypLok
Tillverkningsår1930–1936[1]
Byggt antal3 st
TillverkareSverige Nydqvist & Holm AB
AB Ljungströms Ångturbin (Fredrik Ljungström)
Axelföljd1'D-2
Drivmedelkol
OperatörerTGOJ

M3t var en typ av Ljungströms ångturbinlok som användes av TGOJ i malmtågen mellan Grängesberg och Oxelösund. Satsningen på ångturbinlok var ett sätt att effektivisera malmtransporterna och minska kolförbrukningen. Loken blev lyckade och drog regelbundet malmtåg på upp till 1 700 ton[2] i malmtrafiken fram till 50-talet när de ersattes av ellok av typ Ma och Bt. Samtliga tre lok finns idag bevarade i Grängesberg.

Listan

Siffror Byggt (Senast känd) Plats / Ägare Nuvarande status Bild Anteckningar
71 1930 Grängesbergsbanornas Järnvägsmuseum, Grängesberg pågående översyn
72 1936 Grängesbergsbanornas Järnvägsmuseum, Grängesberg
73 1936 Grängesbergsbanornas Järnvägsmuseum, Grängesberg

Referenser

  1. ^ TGOJ Ånglok Läst 12 mars 2018.
  2. ^ Tore Westerman (14 april 1943). ”Ångturbinlokomotivens utveckling”. Teknik för alla. http://www.historiskt.nu/rullande/turbinlok/turbinl_utv.html. 

Vidare läsning

en:TGOJ M3t