Hugin och Munin

Nuförtiden är Hugin och Munin ett ämne som finns i många människors liv. Med den snabba utvecklingen av teknik och information har Hugin och Munin blivit en intressant plats för många människor runt om i världen. Från dess påverkan på samhället till dess relevans på ett personligt plan har Hugin och Munin skapat en stor debatt och väckt intresse hos experter inom olika områden. I den här artikeln kommer vi att utforska olika aspekter relaterade till Hugin och Munin och analysera dess betydelse idag.

Vendeltida pressad hjälmplåt i brons, funnen i Vendel, som tolkas avbilda Oden på hästen Sleipner med spjutet Gungner och korparna Hugin och Munin flygandes ovan.
Vändeltida sköld funnen i Vendel med två korpmotiv som troligen hänvisar till Hugin och Munin.

Hugin och Munin (fornnordiska: Huginn och Muninn, ”Hågen” och ”Månen”) är i nordisk mytologi asaguden Odens två tamkorpar som personifierar hans håg och mån, alltså hans sinne.

Oden sänder dagligen ut korparna i världen för att inhämta information åt honom. Hugin och Munin flyger över både Asgård och Midgård. De ser allt och återvänder till Oden och berättar vad de sett. Hemmavid sitter de på hans skuldror. Oden är enligt Grimnesmål mycket orolig för att de en dag inte ska komma tillbaka, i synnerhet Munin.

Etymologi

Hugin (fornnordiska: Huginn) betyder direkt ”hågen/hugen” (bestämd singular av ”håg/hug”), det vill säga ungefär ”förståndet, tanken, sinnet, känslan, medvetandet, egenviljan, uppsåtet” med mera. Jämför uttrycket ”komma ihåg”.

Munin (fornnordiska: Muninn) betyder direkt ”månen/manen” (bestämd singular av ”mån/man”, till ordfamiljen för minne, månne, mana etc), det vill säga ungefär ”månet, manet, vädjan, viljan, avsikten, omtanken, undran, nyfikenheten, intresset, minnet, viljan att veta och minnas” med flera andra abstrakta betydelser.

Galleri

Se även

Referenser

Noter

Vidare läsning

Externa länkar