Gungner

I dagens artikel ska vi fördjupa oss i den fascinerande världen av Gungner. Från dess ursprung till dess inverkan på det moderna samhället har Gungner varit ett ämne av intresse och kontrovers för många. Under årens lopp har Gungner utvecklats och anpassats till kulturella och tekniska förändringar, vilket har satt djupa spår i historien. Vi kommer att utforska de mest relevanta aspekterna av Gungner, från dess inflytande på populärkulturen till dess implikationer inom det vetenskapliga området. Följ med oss ​​på denna spännande resa för att upptäcka allt som har med Gungner att göra.

För studentkören, se Gungner (kör)
Del av hjälm, tunn, pressad bronsplåt från vendeltiden. Funnen i Vendel. Figuren har tolkats som Oden på Sleipner beväpnad med spjutet Gungner samt korparna Hugin och Munin.

Gungner (fornnordiska: Gungnir, gungaren) är i den nordiska mytologin Odens spjut, som har smitts av dvärgar. Oden vigde sina fiender till döden genom att kasta spjutet över dem. När Oden vid Ragnarök rider för att förgöra Fenrisulven med Gungner, blir han slukad utan att ha lyckats skada besten.

Enligt Snorres Edda tillverkades Gungner, liksom för övrigt skeppet Skidbladner och gudinnan Sivs guldhår, av Ivaldes söner i Svartalvaheim på begäran av Loke. I Sigrdrivomal omtalas av sierskan att Oden ristat runor på Gungners udd.

Referenser

  • Hultkrantz, Åke (1991). Vem är vem i nordisk mytologi : gestalter och äventyr i Eddans gudavärld. Stockholm: Rabén & Sjögren. sid. 42. Libris 7236542. ISBN 9129593956