Riksdagen 1610

I dagens värld intar Riksdagen 1610 (person, ämne, datum, etc.) en relevant plats i samhället och i människors liv. Dess inflytande sträcker sig till alla områden, från kultur till politik, genom teknik och ekonomi. I den här artikeln kommer vi att på djupet utforska effekterna av Riksdagen 1610 och hur det har format världen vi lever i. Från dess ursprung till dess relevans idag kommer vi att analysera de olika aspekterna som gör Riksdagen 1610 till ett ämne av intresse för alla. Genom olika synvinklar och studier ska vi försöka förstå betydelsen av Riksdagen 1610 i vårt samhälle och i våra liv.


Riksdagen 1610
Ståndsriksdag
Örebro
Riksdagens varaktighet
1 december 1610–23 december 1610
(22 dagar)
◄ 16091611 ►
Redigera Wikidata

Riksdagen 1610 hölls i Örebro mellan den 1 december och 23 december 1610.

Riksdagen 1610 har skildrats av kyrkoherden i Arboga, Petrus Drivius. I hans dagbok kan man läsa:

"Maximo cum pompa drog Hertig Johan Johan III:s son ut. Hans folk var väl utstofferat, en del klädde uti svarte side kläder av sammet med silver, kläder allt omkring, lika som snörer, med store, vite, röde och svarte fjädrar i hatten, en part med svarte side kläder av gott svart kläde och sammet omkring väl alle utstofferet etc ... Vid pass klockan 10 rördes trumman på torget, att alle ville komma in momento uppå slottet."

Riksdagen församlades i "den stora salen med sju fönster", troligen den gamla Rikssalen i Örebro slott. Där fick den unge, knappt 16-årige Gustav Adolf läsa trontalet istället för sin far (Karl IX), som året innan hade drabbats av slaganfall. Kronprinsen ledde delvis förhandlingarna. Även här kom det till kontroverser mellan kungen, som önskade nya krigsgärder mot Danmark, och ständerna som ville söka bevara freden genom eftergifter. Men kungen genomdrev sin vilja, trots att han med nöd och näppe kunde tala.

Se även

Referenser

  • Bernhard Forssell: Örebro och dess utveckling, del 1. Lindhska bokhandelns förlag, Örebro 1912.
  • Örebro 700 år - en krönika från äldre tid och nutid. AB Littorin & Rydén Boktryckeri, Örebro 1965.