Exponent

I dagens värld intar Exponent en central plats i samhället. Oavsett om det beror på dess inverkan på populärkulturen, dess relevans inom det akademiska området, dess inflytande i politiken eller dess betydelse i historien, framställs Exponent som ett intresseämne som inte lämnar någon oberörd. Under åren har Exponent väckt intresse hos forskare, journalister, författare och vanliga människor, och genererat debatter, reflektioner och diskussioner kring dess innebörd, dess utveckling och dess inverkan på olika aspekter av det dagliga livet. I den här artikeln kommer vi att fördjupa oss i de mest relevanta aspekterna av Exponent, utforska dess ursprung, dess utveckling och dess inflytande på dagens samhälle.

Matematiska operationer
Addition (+)
term + term
addend + addend
= summa
Subtraktion (−)
term − term
minuend − subtrahend
= differens
Multiplikation (× eller ·)
faktor × faktor
multiplikator × multiplikand
= produkt
Division (÷ eller /)
täljare / nämnare
dividend / divisor
= kvot
Moduloräkning (mod)
dividend mod divisor = rest
Exponentiering (^)
basexponent = potens
n:te roten (√)
grad radikand = rot
Logaritm (log)
logbas(potens) = exponent

Exponent, i talspråk även upphöjningen, betecknar inom matematiken det tal i en potens vartill ett annat tal är upphöjt (0x).

Etymologi

Exponent är en avledning till exponera och härrör från latin: exponens, ungefär "sätta ut, ställa ut" etc. Det är belagt såsom matematisk term, då i latinsk form, redan 1544.

Utöver matematisk term kan det även betyda "typisk företrädare eller representant".[källa behövs]

Uttryck

I uttrycket kallas för bas och för exponent.

En exponent kan vara ett enkelt tal () eller en variabel () eller vilket som helst matematiskt uttryck bestående av variabler, siffror och mer avancerade räkneoperationer ().

Exponentläge

Huvudartikel: Exponentläge

En exponent sätts alltid högre upp, i så kallat exponentläge (upphöjt läge) och skrivs dessutom i regel i mindre stil än resten av texten. Alternativt kan ett sådant uttryck skrivas som a^b, det vill säga med hjälp av insättningstecknet "^", kallat också för "caret".

Se även

Källor