I dagens värld är 1989 ett ämne för konstant debatt och intresse för ett brett spektrum av människor. Från dess påverkan på samhället till dess relevans i populärkulturen har 1989 lyckats fånga uppmärksamheten hos människor i alla åldrar, kön och yrken. Genom historien har 1989 varit föremål för studier, analys och diskussion, vilket har lett till en större förståelse för dess implikationer och återverkningar inom olika områden. I den här artikeln kommer vi att utforska betydelsen av 1989 och hur det har utvecklats över tiden, såväl som dess inflytande på den moderna världen.
10 januari – För första gången på länge finns inget underskott i den svenska statsbudgeten. Löfte ges om att valutaregleringen skall avskaffas.
12 januari – Den estländska ön Ösel undertecknar vänortsavtal med Gotland. Detta är historiskt, eftersom det är det första avtal Estland tecknar med något europeiskt land.
28 januari – Ett argentinskt underhållsfartyg går på grund och sjunker öster om Antarktishalvön. 800 ton olja läcker ut och bildar ett 16 kilometer långt oljebälte som dödar pingviner, fiskar och krill.
George Bush svärs in som USA:s 41:a president av chefsdomaren William Rehnquist 20 januari 1989
Februari
2 februari – Ett JAS-flygplan kraschlandar vid provflygning på Saabs flygfält i Linköping. Projektet är nu 7 miljarder (17 %) dyrare än beräknat, och försenas ett år. Flygplanet, som är det enda exemplaret, totalförstörs, men piloten klarar sig med lättare skador. Kraschen sker inför ett TV-team.
Irans andlige ledare Ruhollah Khomeini utfärdar en dödsdom över författaren Salman Rushdie, bosatt i London, för ett denne i romanen "Satansverserna" anses ha behandlat profeten Muhammed respektlöst, 2 miljoner US-dollar utlovas.
Tankfartyget Exxon Valdez läcker olja i Alaska då det går på grund i Prins Williams sund och över 36 000 fat olja läcker ut och djur och växter skadas svårt i en av de allvarligare oljeskadorna. Det kommer fram att fartygskaptenen vid grundstötningen var berusad.
24 mars – Tankfartyget Exxon Valdez läcker olja i Alaska då det går på grund i Prins Williams sund och över 36 000 fat olja läcker ut och djur och växter skadas svårt i en av de allvarligare oljeskadorna. Det kommer fram att fartygskaptenen vid grundstötningen var berusad.
Alla 16 ombord omkommer vid en flygolycka i Oskarshamn. Den socialdemokratiske politikern John-Olof Persson, tidigare finansborgarråd i Stockholm, är en av dem under en morgonflygning.
15 september – USA:s president George Bush meddelar att USA skall skicka soldater till Bolivia, Colombia och Peru i kampen mot illegala drogsmugglare. USA har redan 50-100 militära rådgivare i Colombia.
17 september – Två tankfartyg kolliderar och tar eld vid Storbritanniens östkust. 100 ton olja rinner ut, varvid ett 8 kilometer långt bälte som driver söderut bildas.
Invandrarverkets förläggningar räcker inte för att möta den ökande flyktingströmmen till Sverige, och det blir svårare att få politisk asyl för flyktingar utan pass.
13 november – 10 000 (efter en vecka 17 000) lärare i Sverige går i strejk mot krav på närvaroplikt i skolan utanför undervisningen och obligatorisk fortbildning under sommarlovet.
2 december – Sveriges statsminister Ingvar Carlsson tillkännager att Sverige skall satsa en miljard kronor i bistånd till de forna kommuniststaterna i Östeuropa.
Saab-Scania får en ny hälftenägare, amerikanska GM, och bolaget ombildas till Saab Automobile med huvudkontor i Trollhättan med amerikansk ledning. Detta för 3,8 miljarder SEK.
I Chiles första fria presidentval sedan 1970, blir kristdemokraten Patricio Aylwin vald med 54% av rösterna.
17 december – Den animerade TV-serien Simpsons har premiär i USA med avsnittet "Simpsons Roasting on an Open Fire".
19 december – Efter en explosion ombord på iranska supertankern Kharg 5 norr om Kanarieöarna driver ett 25 mil brett bälte, bestående av 80 000 ton olja, mot Marockos kust.