Etiopiska kalendern

I dagens värld har Etiopiska kalendern, oavsett om det är ett debattämne, som en relevant karaktär eller som ett emblematiskt datum, fått en betydande betydelse inom olika områden. Oavsett om det gäller politik, kultur, vetenskap eller vardagsliv har Etiopiska kalendern positionerat sig som ett nyckelelement som sätter tonen för våra handlingar och beslut. I den här artikeln kommer vi att analysera inverkan och relevans av Etiopiska kalendern i olika sammanhang, samt dess inflytande på vårt samhälle. Sedan dess uppkomst har Etiopiska kalendern väckt stort intresse och dess närvaro fortsätter att generera debatt och reflektion idag.

Den etiopiska kalender också kallad Ge’ez kalender (amhariska: የኢትዮጵያ ዘመን አቆጣጠር yä'Ityoṗṗya zämän aḳoṭaṭär) är den officiella kalendern i Etiopien, och den liturgiska kalendern i bland annat den Eritreansk-ortodoxa kyrkan och de katolska östkyrkorna. Kalendern bygger på den äldre koptiska kalendern, som i sin tur går tillbaka på den egyptiska kalendern.

Den etiopiska kalendern utgår från Jesu uppståndelse,[källa behövs] och nyår infaller den 11 eller 12 september (vid skottår) i den gregorianska kalendern, varför innevarande år 2025 AD är 2017 – 2018. Året har 13 månader med vardera 30 dagar, utom sista månaden som kallas Pagume som har fem dagar. Vid skottår har den sista månaden sex dagar.

Källor

Externa länkar