Janovska

Utseende flytta till sidofältet dölj Medlemmar ur Sonderkommando 1005 bredvid en benkrossningsmaskin i Janovska.

Janovska var ett nazistiskt tvångsarbets- och koncentrationsläger i utkanten av Lviv (Lemberg) från september 1941 till november 1943.

Historia

Janovska-lägret uppfördes i september 1941 i Lvivs nordvästra utkant. Judar tvångsrekryterades att arbeta inom snickeri och metallarbete. Månaden därpå inrättades även ett koncentrationsläger. Tusentals judar från Lvivs getto tvingades arbeta som slavarbetare i detta läger. När Lvivs getto likviderades av nazisterna, fördes arbetsförmögna judar till Janovska, medan de övriga deporterades till Bełżec för gasning. Koncentrationslägret vaktades av en Sonderdienstbataljon av SS-utbildat vaktmanskap, kallade "Trawnikimän".

Förutom att vara ett tvångsarbetsläger för judar var Janovska ett transitläger (Durchgangslager Janowska) för de polska judar som skulle deporteras till förintelselägren. Judarna genomgick i Janovska en urvalsprocess som liknade den som användes i Auschwitz-Birkenau och Majdanek. De som ansågs arbetsdugliga fick stanna i Janovska för tvångsarbete. De flesta bedömdes dock ej arbetsdugliga och deporterades till Bełżec eller sköts i Piaski-ravinen, belägen strax norr om lägret. Under sommaren och hösten 1942 blev tusentals judar (främst från Lvivs getto) deporterade till Janovska och dödade i Piaski-ravinen.

Simon Wiesenthal och hans hustru Cyla var fångar i Janovska.

Kommendanter

Se även

Referenser

Noter

  1. ^ Falk, s. 191.

Tryckta källor

Externa länkar

49°51′15″N 23°59′24″Ö / 49.85417°N 23.99000°Ö / 49.85417; 23.99000