Vágar

Ämnet för Vágar är ett ämne som har fångat många människors uppmärksamhet de senaste åren. Med ett allt mer fokuserat fokus på vikten av detta ämne är det inte förvånande att studier och forskning om Vágar är på frammarsch. Från dess ursprung till dess inverkan på det moderna samhället är Vágar fortfarande ett ämne för debatt och reflektion idag. När vi utforskar detta ämne ytterligare möter vi ett antal perspektiv och åsikter som får oss att ifrågasätta vår egen övertygelse och kunskap om Vágar. I den här artikeln kommer vi att fördjupa oss i världen av Vágar och utforska dess relevans för våra samtida liv.

Ej att förväxla med Vágur.
Vatttenfallet Múlafossur på öns västra sida.
Topografisk karta över Vágar.

Vágar eller Vágoy (danskinspirerad äldre namnform: Vågö) är en av de 18 öar som bildar Färöarna och är den mest västliga av de stora öarna. Den totala arean är 178 km² vilket gör den till den tredje största, efter Streymoy och Eysturoy.

Antalet invånare är 2890 (februari 2005).

Geografi

Öns största sjöar är Sørvágsvatn, Fjallavatn, Vatnsdalsvatn och Kvilkinnavatn.

Ön har 41 berg. De högsta bergen är Árnafjall (722 meter över havet), Eysturtindur (715 meter över havet), Malinstindur (683 meter över havet), Jatnagarðar (676 meter över havet), Reynsatindur (676 meter över havet) och Giliðtrítitindur (643 meter över havet).

Öns största vattenfall är Bøsdalafossur, Múlafossur och Reipsáfossur.

De största holmarna och stenarna vid ön är Tindhólmur, Gáshólmur, Skerhólmur, Trøllkonufingur, Dunnusdrangar, Filpusardrangur, DrangarnirLítli Drangur samt Stóri Drangur.

Kommunikationer

Färöarnas enda flygplats, Vágar flygplats, ligger på ön.

Källor

  1. ^ Fjøll í Føroyum Arkiverad 23 december 2018 hämtat från the Wayback Machine., Umhvørvisstovan/Environment Agency. Läst den 17 november 2019.