I dagens värld har Urban värmeö fått en aldrig tidigare skådad betydelse. Oavsett om det beror på dess påverkan på samhället, ekonomin, vetenskapen eller kulturen, intar Urban värmeö en framträdande plats idag. Dess många aspekter och dess relevans inom olika områden gör det till ett ämne av utbrett intresse. I den här artikeln kommer vi att utforska de olika dimensionerna av Urban värmeö och dess inflytande på vardagen. Genom djupgående och eklektisk analys kommer vi att försöka bättre förstå betydelsen av Urban värmeö idag och dess potentiella implikationer för framtiden.
En urban värmeö är ett storstadsområde som är påtagligt varmare än omgivningarna. Temperaturskillnaden är som regel större nattetid än under dagen, och större på vintern än under sommaren. Den tenderar även att vara större vid låga vindhastigheter.
På 1810-talet undersökte den engelska vetenskapsmannen Luke Howard fenomenet värmeöar genom att studera klimatet i London.
I subtropiska och tropiska städer ökar värmeöarna under dagen på grund av den starka solstrålningen under dagen, vilket sänker luftens relativa fuktighet. I städer med kallare klimat märks värmeöarna mer under natten, vilket minskar uppvärmningsbehovet.
Följande faktorer bidrar till att värma upp städer:
Det är inte ovanligt runt om i världen att städer önskar minska effekterna av värmeö-fenomenet, för att därmed kunna få en sänkt temperatur. En lösning är att höja stadens albedo (vithetsgrad) genom att måla mörka ytor ljusare, samt genom att plantera fler växter.
Hustak och hårdgjorda ytor (till exempel vägar) är ytor som man med fördel kan fokusera på att förbättra. De normalt mörka taken bidrar till uppvärmning av städer i hög grad, så det kan få betydande effekt att måla dessa vita, eller anlägga växtlighet på dem. Växtlighet på taken höjer albedovärdet och binder vatten vilket kyler taken.