Ämnet System-on-a-chip är ett av de mest relevanta idag, eftersom det har en betydande inverkan på vårt samhälle. Det finns många aspekter att tänka på när man tar upp detta ämne, från dess historiska ursprung till dess nuvarande implikationer. I den här artikeln kommer vi att utforska olika perspektiv och synpunkter på System-on-a-chip, med syftet att erbjuda en komplett och balanserad syn. Vi kommer att analysera de olika aspekterna som utgör detta ämne, såväl som dess möjliga konsekvenser på den personliga, sociala och politiska sfären. Dessutom kommer vi att undersöka hur System-on-a-chip har utvecklats över tiden och hur det fortsätter att påverka våra liv idag.
Den här artikeln behöver källhänvisningar för att kunna verifieras. (2023-01) Åtgärda genom att lägga till pålitliga källor (gärna som fotnoter). Uppgifter utan källhänvisning kan ifrågasättas och tas bort utan att det behöver diskuteras på diskussionssidan. |
System-on-a-Chip (SoC), systemchip eller systemkrets, är en ASIC som innehåller flera olika sorters processorer och funktionsblock ihopkopplade till ett system. I och med krympningen av halvledartekniken kan elektroniska funktioner som tidigare krävde separata chip idag rymmas på ett enda chip. Konstruktionen kräver kunskap om hela systemets funktion och kan involvera flera personer, företag eller projekt. Ett eller flera delsystem kan vara inköpta i form av IP-block (ASIC) eller återanvända från tidigare projekt.
I Sverige har forskning om och utveckling av SoC:er bedrivits av bland annat Acreo, Chalmers, Lunds tekniska högskola, LiTH och KTH. Halvsvenska ST-Ericsson tillverkade under 00-talet systemchipp för mobiltelefoner.
Ett mobiltelefonchip kan exempelvis innehålla: