Digital signalbehandling

Den här artikeln kommer att ta upp ämnet Digital signalbehandling, som har väckt ett växande intresse på senare tid. Ur olika perspektiv och förhållningssätt har detta ämne genererat debatter och reflektioner inom olika områden, såsom samhälle, kultur, politik, ekonomi och vetenskap. Dess implikationer, dess utveckling över tid och dess relevans idag kommer att utforskas, i syfte att erbjuda en heltäckande och detaljerad vision av Digital signalbehandling. Dess olika dimensioner kommer att undersökas, analysera dess konsekvenser, dess inflytande på global nivå och dess framtida projektion. Genom en djupgående och uttömmande analys är syftet att bidra till förståelsen och kunskapen om Digital signalbehandling och på så sätt berika debatten och reflektionen kring detta ämne av otvivelaktigt betydelse.

Sampling av en analog signal.
CD-spelare från år 1983. Med CD blev digital signalbehandling allmänt tillgänglig.

Digital signalbehandling (DSP, efter engelskans digital signal processing) är signalbehandling av digitala signaler vilka representeras av sekvenser av tal eller symboler. Digital signalbehandling och analog signalbehandling är underområden till signalbehandling.

Målet med digital signalbehandling är ofta att mäta, filtrera och/eller komprimera analoga signaler.

Algoritmer inom digital signalbehandling körs på vanliga datorer, specialiserade processorer kallade digitala signalprocessorer eller på målinriktat byggd hårdvara såsom ASIC:er.

En fördel med digitala system gentemot analoga är att de är mycket mindre känsliga för brus och andra störningar.

Se även

Källor

  1. ^ Digitalteknik Arkiverad 18 mars 2016 hämtat från the Wayback Machine. från studentlitteratur.se

Externa länkar