Numera är Styrspak ett ämne som väcker stort intresse och debatt i dagens samhälle. I åratal har Styrspak varit föremål för studier, analys och reflektion av experter inom området. Dess relevans har överskridit gränser och har påverkat olika områden, från politik till populärkultur. I den här artikeln kommer vi att utforska olika perspektiv på Styrspak, och analysera dess inflytande på samhället och dess utveckling över tid. Dessutom kommer vi att undersöka vilken roll Styrspak spelar idag och de möjliga konsekvenser det har för framtiden.
Den här artikeln behöver fler eller bättre källhänvisningar för att kunna verifieras. (2022-09) Åtgärda genom att lägga till pålitliga källor (gärna som fotnoter). Uppgifter utan källhänvisning kan ifrågasättas och tas bort utan att det behöver diskuteras på diskussionssidan. |
Styrspak eller joystick är ett manöverdon i form av en riktbar spak (en lodrät tapp rörligt fäst ovanpå en styrinrättning) som används för att styra funktioner som behöver påverkas i alternativa riktningar; främst avseende flera styraxlar, såsom höger–vänster och framåt–bakåt (alternativt uppåt-nedåt) upp till ett helt fritt (360°) riktfält utan fasta riktaxlar. Med komplexa styrspakar kan man dessutom genom vridning påverka rotationen hos styrobjektet (exempelvis sidoroder hos ett flygplan).
Styrspakar förekommer industriellt, framför allt hos diverse fordon och anläggningsmaskiner, såsom grävmaskiner, lyftkranar, fartyg och flygplan. Styrspakar hos flygplan förekommer främst som styrmetod för planets roderytor (höjdroder, sidoroder, skevroder) och är ofta mycket stora för att möjliggöra finjusteringar i luften, varav de manövreras med hela armrörelser.
En vanlig tillämpning av styrspakar är som inmatningsenhet till datorspel, antingen som handhållen spelkontroll med en eller två små styrspakar för tummarna, eller som en bordsmonterad kontrollpanel med en enda stor styrspak för handen, vilken styrs med handleden. Genom att dra spaken/spakarna åt olika håll och trycka på enhetens diverse knappar kan olika styrsignaler skickas till spelet, vilket beroende på spel och inställning kan användas för att till exempel styra en spelkaraktär eller ett fordon, etc.
Begreppet styrspak har förekommit i svenskan sedan slutet av 1800-talet (brukat av Stockholms Dagblad 1900) och avser inom ingenjörskonst (teknik): "en spak med styrande uppgift", även beskrivet som en "manöverspak". För båtnäringen har ordet styrspak använts sedan åtminstone 1960-talet.
Begreppet joystick är inlånat från engelskan och betyder ungefär "nöjesspak". Det är ursprungligen ett slanguttryck främst avseende spelkontroller. Inom flygsimulering kallas styrspakar ibland för sticka, alternativt flygsticka eller glädjesticka, vilket är direktöversättningar av engelska: flightstick och joystick.
Exempel på joystick-spelkontroll: | |
---|---|
Bildschema: | Bildnyckel: |
![]() |
|
Styrspak och joystick är synonymer men kan avse olika ting vardagligt:
Joysticken hade sin största popularitet på 80-talet. Dessa var då i regel enkla med bara en knapp (ibland ytterligare en med samma funktion för vänsterhänta) och digital styrning. På 90-talet blev handkontrollen vanligare vilket kan ha berott på flera saker. Dels så lämpade sig handkontrollerna bättre för fler knappar, något som krävdes med spelens ökade komplexitet. Dels är handkontrollen traditionellt standardkontrollen för TV-spel. På datorsidan blev i stället en kombination av datormus och tangentbord det vanligaste alternativet att styra spel. Sedan sjätte generationens spelkonsoler, dock med exempel i tidigare generationer, är handkontroller till spelkonsoler traditionellt försedda med små styrspakar avsedda för tummar/fingrar, så kallade tumstyrspakar eller tumspakar för kort.
En brokig styrspaksindustri hamnade på efterkälken när handkontrollstillverkarna drog nytta av standardiseringen.
Inom ett område är joystickens ställning tämligen ohotad, nämligen till flygsimulatorerna. Relativt dyra kontroller, ibland direkta avbildningar av autentiska flygspakar, med flera knappar, reglage och analog styrning bidrar till den autenticitet genren i sig gör anspråk på.
|