Stenkyrke

Genom historien har Stenkyrke varit ett ämne av stort intresse och kontrovers. Sedan starten har Stenkyrke fångat uppmärksamheten hos akademiker, vetenskapsmän, konstnärer och nyfikna i allmänhet. Dess inverkan på samhället och människors dagliga liv är obestridlig och skapar ständiga debatter och reflektioner. I den här artikeln kommer vi att utforska olika aspekter och perspektiv relaterade till Stenkyrke, och analysera dess inflytande inom olika områden och dess utveckling över tid. Dessutom kommer vi att undersöka hur Stenkyrke fortsätter att vara relevant idag och hur det kommer att fortsätta att sätta sina spår i framtiden.

Stenkyrkeäpple (litografi av målning av Henriette Sjöberg (1842–1915)).

Stenkyrke är en äppelsort som utsetts till landskapsäpple för Gotland. Det skördas i oktober, kan användas direkt och håller till nyår eller längre. Zon 1–2. Gulgrön grundfärg, åsar saknas. Vitt fruktkött. Kan drabbas av fruktträdskräfta. Korsning mellan Danziger kantäpple och Fullerö.

Det finns olika tillkomsthistorier:

  1. Ett skepp drev omkring utanför Stenkyrkehuk fyr. På detta skepp fanns några fruktträd som planterades. Ett av dessa gav upphov till stenkyrkeäpplet.
  2. En kärna infördes av en sjöman och planterades vid Stenkyrke på Gotland.
  3. Äpplet skulle vara en kärnsådd vid Stenkyrke prästgård möjligtvis av äpplesorten stettiner, som har vissa likheter och som odlades på Gotland.

Källor

  1. ^ Äpplen i Sverige, Håkan Svensson
  2. ^ Fruktodlaren 1930, sid 92.
  3. ^ SPF årsskrift 1914.