I den här artikeln kommer vi att utforska på djupet Skoltsamiska och dess inverkan på vårt samhälle. Skoltsamiska är ett ämne som väckt stort intresse de senaste åren och väckt intensiva debatter och reflektioner inom olika områden. Genom historien har Skoltsamiska varit en avgörande faktor i människors liv, och påverkat hur de tänker, agerar och förhåller sig till sin omgivning. I denna mening är det avgörande att förstå vikten av Skoltsamiska idag, såväl som de implikationer det har på vårt dagliga liv. Genom denna artikel siktar vi på att belysa detta ämne och analysera dess olika aspekter, för att bidra till en bättre förståelse och förhållningssätt till Skoltsamiska i det aktuella sammanhanget.
Tvåspråkig skylt på finska och skoltsamiska i Sevettijärvi.
Skoltsamiska (inhemskt namn: nuõrttsääʹmǩiõll) är ett östsamiskt språk. Det har ungefär 300 talare i Finland, främst i Sevettijärvi, runt 20 talare av dialekten Notozero (Njuõʹttjäuʹrr) i det område som omger sjön Notozero på Kolahalvön i Ryssland. Det talades förr även i Neiden i Norge, men har dött ut där då skolterna assimilerades med majoriteten. En del skolter har dock flyttat till Norge från Finland.
Skoltsamiska är ett av de fyra officiella språken i Enare kommun (vid sidan av finska, nordsamiska och enaresamiska) och det som uppfattas vara mest hotat. Den som behärskar samiska skall i huvudsak undervisas på samiska i grundskolan. Skoltsamiska kan väljas som modersmål. Språkbad i skoltsamiska för barn i daghemsålder ordnas (2012) i Sevettijärvi och Ivalo. Den ortodoxa kyrkan har också haft en viktig roll i att bevara språket.