Östsamiska språk

I artikeln som presenteras nedan kommer ämnet Östsamiska språk att behandlas utifrån ett tvärvetenskapligt tillvägagångssätt, med syftet att ge en heltäckande och komplett vision av denna fråga. Olika perspektiv och synpunkter kommer att undersökas som gör det möjligt för läsaren att förstå vikten och relevansen av Östsamiska språk i olika sammanhang och situationer. Genom en detaljerad och rigorös analys kommer vi att söka belysa föga kända eller förbisedda aspekter, för att berika kunskap och förståelse om Östsamiska språk.

Östsamiska språk
Talas iSápmi (nordöstligaste Finland, Kolahalvön)
RegionNordkalotten
Antal talare<2 000 personer
Statusstarkt hotat
SpråkfamiljÖstsamiska språk
kyrilliskt (Ryssland), latinskt alfabet (Finland)
Officiell status
Officiellt språk iofficiellt minoritetsspråk (Enare i Finland)
Språkkoder
ISO 639‐3
Karta över utbredning av samiska språkvarieteter: de östsamiska språken motsvarar siffrorna 6–9: 6. skoltsamiska, 7. enaresamiska, 8. kildinsamiska och 9. tersamiska. Mörkare gult anger kommuner där samiska har officiell språkstatus.

Östsamiska språk är en undergrupp av samiska språk. Dessa språk ingår i sin tur i den uraliska språkfamiljen. Den andra huvudgrupperingen av samiska språk är västsamiska språk.

Indelning

Grundläggande

Indelningen av de östsamiska språkvarieteterna varierar, men man talar huvudsakligen om sex, varav två idag är utdöda:

Detaljerad

Dessutom finns en mer detaljerad indelning som går ner på dialektnivå. Den kan motsvara följande listning:

Referenser

  1. ^ Lando, Steve (2010): Europas tungomål II/II. Visby: Nomen förlag. 873ff. Läst 8 februari 2014. ISBN 978-91-7465-075-4