Den här artikeln kommer att ta upp ämnet Portal:Danmark, som har varit föremål för intresse och studier inom olika områden genom historien. Från dess ursprung till nutid har Portal:Danmark varit föremål för debatt, forskning och kontroverser, vilket gör det till en grundläggande referenspunkt för att förstå olika aspekter av mänskligt liv. Genom en detaljerad och rigorös analys kommer implikationerna och betydelserna av Portal:Danmark att utforskas, liksom dess relevans i det aktuella sammanhanget. Likaså kommer olika perspektiv och förhållningssätt att analyseras som kommer att belysa detta breda och mångskiftande ämne. Därför kommer vi att försöka erbjuda en komplett och berikande vision som bidrar till kunskapen och förståelsen av Portal:Danmark i alla dess dimensioner.
Denna sida är museimärkt och hålls inte längre uppdaterad. Den behålls främst av historiska skäl.
Se eventuellt diskussionssidan för mer information.
Danmark, (danska: Kongeriget Danmark), är en konstitutionell monarki i norra Europa. Det egentliga Danmark gränsar till Tyskland i syd och maritimt mot Sverige i öst och Norge i norr. Till Danmark hör även Färöarna och Grönland, båda med ett utvecklat självstyre. Danmark är administrativt uppdelat i 5 regioner och 98 kommuner. Danmark har cirka 5,5 miljoner invånare, varav nästan en fjärdedel i huvudstaden Köpenhamn.
Tivoli är en nöjespark i centrala Köpenhamn, tvärs över gatan från centralstationen. Parken grundades år 1843 (invigningen skedde den 15 augusti) av journalisten Georg Carstensen och har utgjort förebild för flera andra nöjesparker med sin blandning av parkmiljö, konsertsal, restaurangutbud, åkattraktioner och uppträdanden. Med över fyra miljoner besökare årligen utgör Tivoli Nordens främsta turistmål (4,85 milj 2018 varav 1,0 milj under vintern).
Den äldsta och fortfarande mest åkta attraktionen på Tivoli är "Rutschebanen", en av världens äldsta ännu fungerande berg- och dalbanor, byggd 1914. Över en miljon passagerare upplever årligen denna klassiska åktur. Rutschebanen stod tidigare i Pildammsparken i Malmö under Baltiska utställningen men monterades ned, och flyttades till Tivoli.
…82,1 % av Danmarks invånare tillhör Danska folkkyrkan?
…H.C. Andersen skrev över 200 sagor, 1 000 dikter, 6 romaner och 50 skådespel?
…Köpenhamns universitet är Danmarks största universitet med ca. 37 000 inregistrerade studenter?
…det största inbördeskriget i Danmarks historia kallas Grevefejden. Det ägde rum 1534 - 1536 och resulterade i reformationens införande och adelsväldets befästande i landet.?
…frokost är en falsk vän mellan svenskan och danskan och betyder lunch på svenska?
Köpenhamn med Rosenborg Slot i bakgrunden, natten mellan 4 och 5 september 1807, målet av C.W. Eckersberg.Danska soldater återvänder från Slesvig-Holsteinska kriget 1849. Målning från 1884 av Otto Bache.
Danmarks historia har påverkats dels av Danmarks roll som sjöfartsland, dels av de stormakter som omgett landet.
Daner omtalas först på 500-talet av Jordanes och Prokopios. Enligt den förstnämnde härstammade de från svearna. Första gången danskar och namnet Danmark nämns är i ärkebiskop Ansgars brev, skrivet någon gång mellan år 834 och år 865, där "Danos & apud Sueones" finns omnämnda,[2] samt i påve Nicolaus I:s bulla från 864 som stadfäster Ansgar som ärkebiskop och missionär för danskar och svenskar.[3]
Danmark är ett av Europas rikaste länder. Viktiga exportvaror är maskiner, instrument och livsmedelsprodukter. Danmark är en nettoexportör av olja och naturgas med betydande fyndigheter i den danska delen av Nordsjön. Valutan är Dansk krona.