Nyköpingsån

I dagens värld har Nyköpingsån blivit ett mycket relevant ämne för miljontals människor runt om i världen. Intresset för Nyköpingsån har ökat markant de senaste åren, tack vare dess direkta påverkan på människors vardag. Oavsett om det är på ett socialt, politiskt, ekonomiskt eller personligt plan har Nyköpingsån fångat uppmärksamheten hos både experter, ledare och vanliga medborgare. Det är uppenbart att Nyköpingsån har genererat en intensiv och passionerad debatt, med delade åsikter och bestämda ståndpunkter. I den här artikeln kommer vi att utforska ämnet Nyköpingsån på djupet, analysera olika perspektiv, forskning och vittnesmål som gör att vi bättre kan förstå dess betydelse och inverkan på dagens samhälle.

Nyköpingsån
Å
Land Sverige Sverige
Bifloder
 - vänster Husbyån
Mynning Nyköping
 - koordinater 58°44′40.0″N 17°1′4.8″Ö / 58.744444°N 17.018000°Ö / 58.744444; 17.018000
Längd 157 km
Flodbäcken 3 632 km²
Vattenföring
 - medel 23 /s
Geonames 2687699
Läge för Nyköpingsåns mynning.
Läge för Nyköpingsåns mynning.
Läge för Nyköpingsåns mynning.
Karta
Nyköpingån med biflöden, avrinningsområde och städer.
Nyköpingsån rinner förbi Nyköpingshus i Nyköping. Till höger NK-villan, längst till vänster Gamla Bryggeriet
Bana för forspaddling vid Perioden.
Karta från 1764 över Nyköpingsån mellan Långhalsen och Östersjön.

Nyköpingsån är en å som huvudsakligen flyter igenom Södermanland. Den är 157 km lång inklusive källflöden och har ett avrinningsområde på 3 632 km². Medelvattenföringen är 23 m³/s vid mynningen. Ån rinner upp i Närke och genomflyter sjöarna Tisaren, Sottern, Kolsnaren, Viren, Yngaren och Långhalsen och mynnar vid Nyköping i Östersjön. Andra större orter som genomrinns eller passeras är Vingåker och Katrineholm. Nyköpingsåns största biflöde är Husbyån, som avvattnar Båven.

Mänsklig användning

Nyköpingsån har sedan medeltiden försett olika verksamheter med vattenkraft. I den nedre delen av ån från sjön Långhalsen, som också kallas Nyköpings ström, har det funnits större forsar vid Täckhammar, Tuna/Kristineholm, Harg, Perioden, Fors och Storhusqvarn där det funnits mjölkvarnar, sågverk och hammare men även ålfiske.

Nyköpingsån är numera en populär kanotled och klassad som riksintressant för fisket. I nedre delen av ån kan man fiska havsöring och lax med fluga.

På några platser i och i närheten av Nyköping bildas forsar som lämpar sig för forspaddling. Föreningen Nyköpings forspaddlare och kanotgymnasiet bedriver verksamhet framförallt i forsen vid Perioden strax utanför centrala Nyköping.

Miljö

Nyköpingsåns dalgång i Bärbo och Helgona socknar är av riksintresse för kulturmiljövården i Södermanlands län.

Referenser

Se även

Externa länkar