Luleå malmhamn

I den här artikeln kommer vi att på djupet utforska den fascinerande världen av Luleå malmhamn. Från dess ursprung till dess nuvarande utveckling kommer vi att upptäcka alla aspekter och aspekter som gör Luleå malmhamn till ett så spännande och relevant ämne idag. Vi kommer att analysera dess inverkan på olika områden, såväl som dess sociala, kulturella och ekonomiska konsekvenser. Med hjälp av experter och pålitliga källor kommer vi att ta en titt på dess inflytande på den moderna världen och hur det har format hur vi ser och förstår Luleå malmhamn. Förbered dig på att fördjupas i en resa som kommer att ge dig en ny förståelse och uppskattning för detta spännande ämne.

Lule malmhamn.

Luleå malmhamn drivs av LKAB och invigdes i sitt nuvarande läge längst ut på Svartölandet i östra Luleå 1996. Dessförinnan var den belägen nedanför Svartöberget mellan Svartöstaden och Södra hamn. Den gamla malmhamnen är i dag hemmahamn för statsisbrytarna.

Historik

Den första malmhamnen öppnades under 1880-talet samtidigt som Malmbanan. I samband med det byggdes den första landförbindelsen mellan centrala Luleå och Svartön. Den norra delen av Svartön införlivades därmed i Luleå stad. I denna hamnanläggning tippades järnmalmen direkt från järnvägsvagnarna till lastfartygen.

Under 1950-talet fanns planer att flytta malmhamnen till Sandön, men i stället byggdes en ny anläggning i samma läge som den gamla. Järnmalmen lastades nu av i upplag öster om Svartöberget och fraktades sedan därifrån via rullband till hamnen.

1996 invigdes den tredje hamnanläggningen, denna gång i ett nytt läge på Sandskär längst ut på Svartölandet.

Se även