Kista (tunnelbanestation)

I dagens värld har Kista (tunnelbanestation) blivit ett ämne av stor relevans och intresse för ett stort antal människor. Sedan upptäckten fram till idag har Kista (tunnelbanestation) varit föremål för flera studier, debatter och vetenskapliga framsteg som har bidragit till att utöka vår kunskap om detta ämne. I den här artikeln kommer vi att utforska olika aspekter relaterade till Kista (tunnelbanestation), analysera dess inverkan på samhället, dess utveckling över tid och de möjliga konsekvenser det har för framtiden. Genom ett multidisciplinärt perspektiv kommer vi att försöka förstå på djupet allt som Kista (tunnelbanestation) har att erbjuda, och hur dess inflytande sträcker sig till olika områden i vårt dagliga liv.

Kista
Kista station ingång
Stationsinformation
KommunStockholms kommun (Västerort)
TunnelbanaStockholms tunnelbana
Invigd5 juni 1977
Kapacitet
Antal plattformar1
Antal passagerare20 700
Förbindelser
LinjeBlå linjen
Läge
Avstånd från Kungsträdgården13 km
Höjdläge10 m ö.h.
StationssignaturKIS
Föregående stationHallonbergen
Efterföljande stationHusby
Övrigt
Konstnärlig utsmyckningLars Erik Falk, målade aluminiumprofiler
Linjekarta

Kista är en station inom Stockholms tunnelbana belägen i stadsdelen Kista i Västerort inom Stockholms kommun längs den blå linjen. Den togs i bruk den 5 juni 1977 och är den enda på den blå linjen som ligger ovan jord, på en viadukt. Viadukten är 1 120 meter lång och är den längsta bron eller viadukten i tunnelbanenätet.

Stationen ligger 13 km från blå linjens ändstation Kungsträdgården. I anslutning till stationen finns en större bussterminal. Härifrån går bussar till olika områden i nordvästra Storstockholm, såsom Sollentuna, Danderyd, Vällingby, Jakobsberg, Barkarby med flera.

Vid namnsättningen av stationen förordade namnberedningen i Stockholms stad initialt stationsnamnet Kista med tillägget Gård för att förhindra "mindre önskvärda missuppfattningar", i och med att ordet lätt skulle förväxlas med det mer kända substantivet "kista". Tvekan kring uttalet, som skulle kunna uppstå, gjordes också påmint: "Det genuina uttalet har långt i och grav accent".

Bilder

Se även

Referenser

Externa länkar