Rågsved (tunnelbanestation)

I den vida världen av Rågsved (tunnelbanestation) hittar vi en mångfald av aspekter och tillvägagångssätt som inbjuder oss att utforska och förstå ytterligare. Från dess inverkan på det samtida samhället till dess relevans i historien har Rågsved (tunnelbanestation) varit föremål för många debatter och reflektioner. I den här artikeln kommer vi att fördjupa oss i de olika aspekterna av Rågsved (tunnelbanestation), och lyfta fram dess betydelse och inflytande inom olika områden. Genom en detaljerad analys kommer vi att utforska implikationerna och konsekvenserna kopplade till Rågsved (tunnelbanestation), med syftet att ge en komplett och berikande inblick i detta fascinerande ämne.

Rågsved
Rågsveds tunnelbanestation, en typisk utomhusstation längs med gröna linjen.
Stationsinformation
KommunStockholms kommun (Söderort)
TunnelbanaStockholms tunnelbana
Invigd14 november 1959
Kapacitet
Antal spår2 st
Antal plattformar1 st
Antal passagerare5 900/vardagsdygn
Förbindelser
LinjeGröna linjen
Läge
Avstånd från Slussen8,5 km
StationssignaturRÅG
Föregående stationHögdalen
Efterföljande stationHagsätra
Övrigt
Konstnärlig utsmyckningFågel Grön av Björn Selder
Linjekarta

Rågsved är en station inom Stockholms tunnelbana i stadsdelen Rågsved i Söderort inom Stockholms kommun.

Stationen ligger på T-bana 1 (gröna linjen) mellan Hagsätra och Högdalen. Den trafikeras av linje 19, och stationen var ändstation fram till 1960. Den öppnades 14 november 1959. Avståndet till Slussen är 8,5 kilometer.

Från ingången sett går spåret till vänster mot Hässelby strand och Alvik, medan spåret till höger går till Hagsätra.

Stationen ligger sydost om Rågsvedsvägen mellan Rågsvedstorget och Bjursätragatan. Den består av en plattform utomhus. På plattformen står en skulptur i brons, Fågel Grön av konstnären Björn Selder, uppsatt 1983.

Framtid

Från cirka 2030 kommer stationen att ligga på Blå linjen istället för på Gröna. Det gäller alla stationer från Sockenplan till Hagsätra. Hagsätragrenen blir då en av Blå linjens grenar i söder. Vid den nya stationen Sofia kommer banan grena sig i Nackagrenen respektive Hagsätragrenen.

Galleri

Referenser

Externa länkar