I den här artikeln kommer vi att utforska den fascinerande världen av Diskussion:Orientaliskt ortodoxa kyrkor och dess inverkan på dagens samhälle. Från dess ursprung till dess relevans idag har Diskussion:Orientaliskt ortodoxa kyrkor varit ett ämne för debatt och reflektion inom olika områden, oavsett om det är inom populärkultur, politik, vetenskap eller teknik. Genom historien har Diskussion:Orientaliskt ortodoxa kyrkor haft ett betydande inflytande på hur människor interagerar med varandra och miljön runt dem. Genom den här artikeln kommer vi att undersöka i detalj de olika aspekterna som gör Diskussion:Orientaliskt ortodoxa kyrkor till ett så relevant och ständigt utvecklande ämne.
Artiklarnas ämnen är synonyma (eller extrema närsynonymer) och bör slås ihop. Kan man göra det själv nuförtiden eller bör man invänta admin powers? Jag kan slå ihop texterna men inte joxa med historik. --Hjordmån (diskussion) 12 april 2019 kl. 16.51 (CEST)
För de begrepp vi diskuterar gäller det att behärska konsten att läsa inantill. Vi har följande definitioner , som jag här klistrar in från de berörda artiklarna (markeringarna är mina):
The Curch of the East, vars arv Österns assyriska kyrka menar sig förvalta, har vad jag vet inte erkänt besluten i Chalcedon, efterso den hade avsïndrat sg/blivit utsparkad tidigare, om vi skall tro kyrkohistorien. Den är alltså icke-chalcedonisk, men inte orientaliskt ortodox.
Du är allltså tvungen att övertyga mig på förhand, om att det jag skriver här, är fel, innan du kan gå vidare. Du kan knappast få hjlp med en flyttning på WP:BOÅ, som är riktigt forum, förrän denna fråga är löst.
När detta är sagt, menar jag att begreppet icke-chacledonisk bör användas så litet som möjligt. Jag observerar att det inte har länkar till andra språkversioner. Den okontroversiella beteckningarna är enligt min och Wikipedias definition Orientaliska kyrkor och efter din definition Orientaliskt ortodoxa kyrkor.
Den nya artikeln om Orientalisa kyrkor är ett stort steg i rätt riktning. Ersätter man termen icke-chalcedonisk med orientaliskt ortodox är min huvudinvändning borta. Det återstår då lite tuggning på hur man enklast beskriver de kyrkor inom de orientaliska traditionerna, som unierat sig med den romersk-katolska och som erkänner påven i Rom, som sitt överhuvud.
Som osatt i Norge sedan 1972 är jag också andligen långt från Södertälje. Jag har emellertid förstått att de religiösa frågorna bland assyrier/syrianer är infekterade och svårlösta. Wikipedia kan inte ta parti i sådana konflikter utan måste efter bästa förmåga beskriva situationen som den är. Jag måste emellertid privat erkänna, att jag fascineras av den mission, som den östliga kyrkan bedrev i forntiden och som tog kristendomen till Kina på 700-talet. Jag har besökt Xi'an två gånger men har trts det inte sett den "nestorianska stelen". Roufu (diskussion) 14 april 2019 kl. 07.12 (CEST)
Hopfogning genomförd. V.G. förbättra. --Hjordmån (diskussion) 14 april 2019 kl. 12.01 (CEST)
Termen är inte jättevanlig men används. Det finns exv. en D-uppsats från Linköpings universitet av en khoribiskop i syrisk-ortodoxa kyrkan, Süleyman Wannes, (Syrisk-ortodoxa kyrkan. En överblick över institutioner, stiftelser och medlemmsr, samt civila och profana organisationer i världen) där han hävdar att denna term är att föredra. --Hjordmån (diskussion) 14 april 2019 kl. 12.37 (CEST)
Kyrkosplittringen på 400-talet hade, som jag uppfattar det, klara politiska motiv. Det beskrivna motivet är känt för avsöndrngen av kyrkan i Persiska riket, den så kallat nestorianska Österns kyrka med Österns assyriska kyrka som nutida avläggare. Det var en minoritetskyrka, men den räknas inte som orientaliskt ortodox. Av de uppräknade kyrkorna, uppstod den koptiska och den syrisk-ortodox inom det Östromerska väldet. I Armenien var kristendomen tidigt statsreligion, soch där har jag inte sett argumentet. Till Eritrea och Etiopien kom kristendomen genom mission sion från Egypten, så där är det naturligt att man följde detta land vid kyrkosöndringen. Min källa är Hjalmar Holmquist: Kyrkohistoria, del I,, 2:a upplagan, upptryckt 1956.
Holmquists skildring av de orientaliskt ortodoxa kyrkorna är starkt negativ och uppfyller inte dagens krav på objektivitet.Det politiska infltandets roll vid kyrkosplittringen berörs dock inte av Holmqvuists väredringar. Roufu (diskussion) 22 februari 2022 kl. 20.01 (CET)