Daytona Prototype

I artikeln som presenteras här kommer vi att fördjupa oss i Daytona Prototype, ett ämne som har fångat många människors uppmärksamhet de senaste åren. Daytona Prototype är ett ämne av stor relevans och som påverkar olika aspekter av det dagliga livet. Under hela vår analys kommer vi att utforska de olika aspekterna relaterade till Daytona Prototype, från dess ursprung och utveckling, till dess inverkan på det nuvarande samhället. Dessutom kommer vi att försöka förstå hur Daytona Prototype har förändrats över tiden och vilka implikationer det har för nuet. Vi hoppas att denna artikel kommer att vara av stort intresse för alla som vill utöka sin kunskap om Daytona Prototype och förstå dess betydelse i dagens värld.

Daytonaprototyper vid Daytona 24-timmars 2007.

Daytona Prototype är en sportvagnsprototyp som utvecklades för Rolex Sports Car Series. Prototypen användes även i Weathertech Sportscar Championship 2014-2016.

Daytona Prototype

Dallara DP01-Ford 2008.

Daytonaprototyperna ersatte snabbare Le Mans Prototyper från och med säsongen 2003 för att hålla nere hastigheterna och därmed minska olycksriskerna på Grand American Road Racing Associations främsta racerbana Daytona International Speedway. För att även hålla nere kostnaderna är bilarna förhållandevis enkla och använder exempelvis chassin av fackverkstyp istället för dyra kolfiberkonstruktioner. Bilarna byggdes av tillverkare som Dallara, Lola och Riley Technologies. Motorerna fick ha en slagvolym på max fem liter och baserades på personbilsmotorer från bland andra General Motors, Ford, BMW och Lexus.

Daytona Prototype International

Cadillac DPi-V.R 2017.

Till säsongen 2017 introducerades den vidareutvecklade Daytona Prototype International.[1] Dessa bilar är mer lika Le Mans Prototyper men planerna för att DPi-bilar skulle kunna tävla i Le Mans 24-timmars gick aldrig i lås.[2] Tillverkarna kan välja att använda 4-eller 6-cylindrig turbomotor alternativt 8-cylindrig sugmotor.

Daytona Prototype International kommer att ersättas av en gemensam IMSA-ACO-klass som kallas Le Mans Daytona h (LMDh) för IMSA Weathertech Sportscar Championship från och med 2022. Dessutom kommer LMDh-klassen också att kunna tävla i Le Mans 24-timmars och FIA World Endurance Championship 2022.[3]

Referenser

Externa länkar