Båtnäbb

I den här artikeln ska vi gå djupare in i Båtnäbb och utforska dess många aspekter. Båtnäbb är ett ämne som har fångat uppmärksamheten hos både experter och amatörer, och dess relevans spänner över olika områden. Genom historien har Båtnäbb spelat en avgörande roll i samhället, kulturen och vetenskapen och markerat ett före och efter i vårt sätt att förstå vår omvärld. Genom en detaljerad och uttömmande analys kommer vi att undersöka de olika aspekterna av Båtnäbb, från dess ursprung till dess inverkan på nuet. Vi kommer att upptäcka hur Båtnäbb har utvecklats under åren och vad dess relevans är idag. Den här artikeln inbjuder dig att fördjupa dig i den fascinerande världen av Båtnäbb och upptäcka varför det fortsätter att vara ett ämne av intresse och debatt idag.

Det finns flera obesläktade fågelarter som bär trivialnamnet båtnäbb, se Båtnäbb (olika betydelser)
Båtnäbb
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningPelikanfåglar
Pelecaniformes
FamiljHägrar
Ardeidae
SläkteCochlearius
Brisson, 1760
ArtBåtnäbb
C. cochlearius
Vetenskapligt namn
§ Cochlearius cochlearius
AuktorLinnaeus, 1766
Utbredning
Synonymer
  • Båtnäbbshäger
  • Cochlearius cochlearia

Båtnäbb[2] (Cochlearius cochlearius) är en otypisk fågel inom familjen hägrar.[3]

Utbredning och taxonomi

Båtnäbben är en stannfågel som förekommer i mangroveträsk från Mexiko och söderut till Peru och Brasilien. Den brukar delas upp i fem underarter med två huvudgrupper som ibland kallas nordlig respektive sydlig båtnäbb:

  • Nordliga gruppen:
    • C. c. zeledoni (Ridgway 1885) - förekommer i västra och centrala Mexiko.
    • C. c. phillipsi (Dickerman 1973) – förekommer i östra Mexiko och i Belize.
    • C. c. ridgwayi (Dickerman 1973) – förekommer i södra Mexiko, Guatemala, El Salvador, Honduras och Nicaragua.
  • Sydliga gruppen:
    • C. c. panamensis (Griscom 1926) – förekommer i Costa Rica och i Panama.
    • C. c. cochlearia – nominatformen förekommer i östra Panama och i Sydamerika.

Tidigare fördes arten till den egna familjen Cochlearidae, men data från DNA-DNA-hybridisering indikerar att den är besläktad med släktet Tigrisoma och idag förs den därför till familjen hägrar (Ardeidae) i den egna underfamiljen Cochleariinae.

Utseende och läte

Båtnäbben har en svart massiv, bred näbb, formad som undersidan på en båt, vilket gett upphov till dess namn. Den adulta fågeln mäter 45–53,5 cm[4] och har svart hätta med förlängda plymer i nacken och svart mantel. Ansiktet är vitt medan bröst och buk är ljusrosa till rödbruna och kroppssidorna svarta. Ovansidan av vingarna och ryggen är ljust grå. Juvenila fåglar har mestadels bruna ovansida och brun och vitspräcklig undersida och saknar de förlängda nackplymerna.

Dess läte omfattar bland annat ett djup kraxande och ett högfrekvent pee-pee-pee.

Ekologi

Den är en nattaktiv fågel som häckar i mindre kolonier i mangroveträd. Den lägger två till fyra blåaktigt färgade ägg i ett bo byggt av grenar. Dess föda består av fisk, kräftdjur och insekter.

Status och hot

Arten har ett stort utbredningsområde och en stor population, men det råder kunskapsbrist om populationsutvecklingen.[1] Beståndet tros minska mer än 25 procent i framtiden, framför allt på grund av habitatförlust.[1] Trots detta kategoriserar internationella naturvårdsunionen IUCN fortfarande arten som livskraftig (LC).[1]

Källor

  • Lars Larsson (2001) Birds of the World, CD-rom
  • Delar av informationen är hämtad från engelska wikipedias artikel Boat-billed Heron, läst 2008-04-12

Noter

  1. ^ BirdLife International 2012 Cochlearius cochlearius Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 6 januari 2014.
  2. ^ Sveriges ornitologiska förening (2017) Officiella listan över svenska namn på världens fågelarter, läst 2017-08-14
  3. ^ Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2015) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 2015 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2016-02-11
  4. ^ Martínez-Vilalta, A., Motis, A. & Kirwan, G.M. (2017). Boat-billed Heron (Cochlearius cochlearius). I: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (red.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. (hämtad från https://www.hbw.com/node/52713 30 december 2017).

Externa länkar