Bröderna Östermans huskors (film, 1932)

I dagens värld är Bröderna Östermans huskors (film, 1932) ett ämne av intresse som väcker nyfikenhet och uppmärksamhet hos ett brett spektrum av människor. Oavsett om det är för dess relevans idag, dess inverkan på samhället eller dess historiska betydelse, har Bröderna Östermans huskors (film, 1932) fångat fantasin hos individer i alla åldrar och bakgrunder. Från dess inflytande på populärkulturen till dess relevans inom akademiska eller vetenskapliga områden, fortsätter Bröderna Östermans huskors (film, 1932) att vara ett ämne som ständigt studeras och intresserar sig. I den här artikeln kommer vi att utforska olika dimensioner av Bröderna Östermans huskors (film, 1932), analysera dess implikationer, dess utveckling över tid och dess betydelse i det aktuella sammanhanget. Vi kommer också att utforska olika perspektiv på Bröderna Östermans huskors (film, 1932), och lyfta fram dess betydelse och relevans inom olika studieområden och praktik.

Bröderna Östermans huskors
GenreDrama
RegissörThure Alfe
ManusThure Alfe
SkådespelareCarl Deurell, Hugo Jacobson, Artur Rolén, Frida Sporrong
OriginalmusikEinar Böckertz
ProduktionsbolagAB Publikfilm
Premiär1932
Speltid91 minuter
LandSverige
SpråkSvenska
IMDb SFDb Elonet

Bröderna Östermans huskors är en svensk dramafilm från 1932 i regi av Thure Alfe

Om filmen

Filmen premiärvisades 10 september 1932 på biograferna Imperial och Olympia i Stockholm. Inspelningen av filmen utfördes vid filmateljén i Segeltorp med exteriörer från Långsjön och Skeppsdal i Roslagen av Adrian Bjurman.

Som förlaga till filmen har man Oscar Wennerstens pjäs Bröderna Östermans huskors som uruppfördes på Folkets Hus Teater i Stockholm 1913.

Pjäsen har varit förlaga till ytterligare fyra filmer, två i Sverige och två i Danmark. De svenska filmerna har samma titel medan John Iversen och Ole Berggreens film från 1943 fick titeln En Pige uden Lige och Lau Lauritzens film från 1967 gavs titeln Mig og min Lillebror. Filmen saknas i filmarkiven och antas vara förlorad.

Roller komplett lista

Musik i filmen

  • Från tös till tös kompositör och text Einar Böckertz
  • Kovan kommer, kovan går (Gesällvisa), text Emil Norlander
  • Litet bo jag sätta vill kompositör och text Elias Sehlstedt
  • Marsch till festplatsen kompositör och text Birger Sjöberg
  • Mitt hem bland skären kompositör och text Ejnar Westling
  • Ungdom och fägring kompositör Einar Böckertz, text Ejnar Westling
  • Upp med fanan kompositör Lars August Lundh
  • Varje liten blomma kompositör och text Ejnar Westling
  • Vi gå över daggstänkta berg kompositör Edwin Ericson efter gånglåt från Hälsingland, text Olof Thunman

Se även