Wales flagga

I den moderna världen tar Wales flagga en grundläggande roll i vårt samhälle! Vare sig genom sin påverkan på kultur, konst, politik eller teknik har Wales flagga satt en outplånlig prägel på mänsklighetens historia. Från antiken till den digitala tidsåldern har Wales flagga varit föremål för studier, beundran och kontroverser. I den här artikeln kommer vi att utforska effekten av Wales flagga på olika aspekter av vardagen, analysera dess inflytande i det förflutna, dess relevans i nuet och dess möjliga återverkningar i framtiden. Vi kommer att börja med att undersöka den historiska innebörden av Wales flagga, och sedan fördjupa oss i dess betydelse idag och projicera dess möjliga utveckling under de kommande åren. Gör dig redo att upptäcka ett oändligt universum av möjligheter runt Wales flagga!

Wales flagga
Flag of Wales 2.svg
Wales flagga
AnvändningNationsflagga Nationsflagga till lands
Proportioner3:5
Antagen1959
Sankt Davids flagga
Drakflaggan och Sankt Davids flagga på Davidsdagen i Cardiff 2007

Wales flagga (Y Ddraig Goch) består av en röd drake (kymriska Draig) mot grön och vit bakgrund. Flaggan blev officiell 1959, men den röda draken har associerats med Wales under många hundra år. I likhet med andra nationssymboler finns det många olika förklaringar vad gäller drakens ursprung, och utseendet är inte standardiserat. Grön och vitt var livréfärger för kungaätten Tudor, vilken härstammade från Wales.

Henrik VII av England använde flaggan vid Slaget vid Bosworth Field 1485. Efter det flyttades den till Sankt Paulskatedralen i London. Den blev officiellt Wales flagga 1959. Flera städer i Wales använder en drake på sina flaggor, bland annat Cardiff, Wales huvudstad.

Den röda draken har varit associerad med Wales i flera århundraden, men ursprunget är oklart. En teori är att romarna tog med sig draken under deras invasion av Storbritannien.

Sankt Davids flagga, svart med ett gult kors, används även ofta i Wales som en andra nationsflagga.

Referenser

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Flag of Wales, tidigare version.