Technicolor

I dagens värld har Technicolor blivit ett ämne av stor relevans och intresse för både experter och allmänheten. Sedan urminnes tider har Technicolor fångat mänsklighetens uppmärksamhet och har varit föremål för otaliga forskning, debatter och reflektioner. Dess inflytande sträcker sig till olika områden, från politik till kultur, inklusive vetenskap och teknik. I den här artikeln kommer vi att i detalj utforska de olika dimensionerna och aspekterna av Technicolor, och analysera dess betydelse och inverkan på dagens samhälle.

Technicolor kamera med tre filmremsor, 1930-tal.

Technicolor är dels ett varumärke för tre färgfilmprocesser utvecklade av amerikanska Technicolor Motion Picture Corporation mellan 1916 och 1932, dels namnet på Technicolor Inc, det stora filmlaboratoriebolag som i sin tur ägde färgfilmsprocessbolaget, samt sedan januari 2010 även det nya företagsnamnet för franska bolagsjätten Thomson SA, som sedan 2001 är ägare av det amerikanska bolaget.

Technicolor var den stora filmprocessen jämte Storbritanniens Kinemacolor och USA:s Cinecolor som användes mellan åren 1922 och 1952. Technicolor kännetecknades av mycket realistiska och mättade färger och användes ofta för att filma musikalfilmer (såsom Trollkarlen från Oz och Singin' in the Rain), kostymfilmer (såsom Robin Hoods äventyr och Jeanne d'Arc) samt tecknad film (såsom Snövit och de sju dvärgarna och Fantasia).

Se även

Referenser

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Technicolor, 4 mars 2009.