För närvarande har Tanuki blivit ett ämne av stor relevans inom olika områden. Oavsett om det är inom den sociala, politiska, ekonomiska eller kulturella sfären, har Tanuki fångat uppmärksamheten hos människor i alla åldrar och yrken. Detta fenomen har väckt stort intresse på grund av dess påverkan på samhället och dess relevans idag. I den här artikeln kommer vi att utforska de olika aspekterna relaterade till Tanuki och analysera dess inflytande på olika aspekter av det dagliga livet. Från dess ursprung till dess nuvarande utveckling har Tanuki genererat diskussioner och debatter som fortsätter att öka. Genom denna analys försöker vi ytterligare förstå vikten av Tanuki och de implikationer det har på vårt samhälle.
Tanuki (jap. 狸 eller タヌキ) är det japanska ordet för mårdhund. Noga räknat står det för två underarter, Hondo-tanuki (Nyctereutes procyonoides viverrinus) och Ezo-tanuki (Nyctereutes procyonoides albus), en distinktion som sällan förekommer i mytologin. I Japan figurerar tanukin ymnigt i folktro och mytologi.
Varelsen är alltså varken grävling eller tvättbjörn (djuren har liknande färgteckning), något som tidigare västerländska framställningar om konst och mytologi ofta felaktigt påstått. På svenska förekommer till och med tvättbjörnshund (efter engelska raccoon dog). På engelska förenklar man förvirrande nog ofta till raccoon, eftersom djuret inte lever i några engelsktalande länder.
Tanukin är populär i japansk folklore och har där rykte om sig att vara ett smart och okynnigt djur, som kan anta alla sorters förklädnader - som en hamnskiftare i nordisk folkmun. Dess favoritutstyrsel är som buddhistpräst, Buddha, Boddhisattva, nunna eller pilgrim med bredbrättad hatt. Detta och andra magiska trick som att framkalla hägringar klarar den bäst vid mogen ålder, runt 1000 år. Till skillnad från kitsune, rödräven, anses den varken illvillig eller ondskefull. Den gömmer sig på ensliga platser och kan vilseleda resenärer, särskilt om de vandrar på risfälten i månskenet, genom att trumma på sin stora mage. Den kan lura fiskare att släppa ut sin fångst och tassar upp på verandor och sätter sandalerna i oordning. En legend som alla japanska barn känner till är sagan om den förtrollade tekitteln, "Bunbuku Chagama".
I japansk konst tillhör tanukin ”de tre trindmagades gäng” tillsammans med den giftiga blåsfisken fugu och lyckoguden Hotei. Den förekommer i full storlek som maskot i vissa japanska affärsidkares skyltfönster eller vid entrén, porträtterad med en ofantligt stor pung. Som designad netsuke är en tanuki ofta inlindad i denna eller har pungen som mössa.
Tanukin har snabbt funnit sin plats inom anime, manga och datorspel. Bland annat tillägnas Studio Ghibli-filmen Pompoko helt dessa varelser. Karaktärerna Tom, Timmy och Tommy Nook från spelserien Animal Crossing är tanukier.