I den här artikeln kommer vi att utforska ämnet Södra triangeln, som har väckt ett växande intresse inom olika samhällsområden. Södra triangeln är ett ämne som har skapat debatt och reflektion och tar upp grundläggande frågor som direkt påverkar människors liv. I den här artikeln kommer vi att utforska olika perspektiv och tillvägagångssätt relaterade till Södra triangeln, för att erbjuda en bred och komplett vision om detta ämne. Genom analys av studier, vittnesmål och relevant data syftar vi till att belysa detta ämne och bidra till att berika kunskapen om Södra triangeln.
I Johann Elert Bodes monumentalverk Uranographia, sive Astrorum Descriptio viginti tabulis aeneis incisa … (1801) fick konstellationen heta Libella (ungefär ”nivå”), men därefter har namnet Triangulum Australe stadfästs.
Stjärnor
Södra triangeln har flera relativt starka stjärnor.
ζ - Zeta Trianguli Australis är en spektroskopisk dubbelstjärna med magnitud 4,91. Stjärnorna, av spektralklass F6 V och G1 V har en omloppstid av 13 dygn.
HD 147018 är en gul dvärgstjärna av spektralklass G9 V, med magnitude 8,4. Två exoplaneter upptäcktes i augusti 2009. Den inre planeten har en massa på åtminstone 2,12 gånger Jupiter och en omloppstid av 44,236 dygn. Den yttre planeten har en massa på mer än 6,56 Jupitermassor och en omloppstid av 1008 dygn.
EK Trianguli Australis är en dvärgnova av SU Ursae Majoris-typ (UGSU). Dess normala ljusstyrka är magnitud 16,7. Under vanliga utbrott når den 12,1 och under extra kraftiga utbrott 11,2.
Djuprymdsobjekt
Den öppna stjärnhopen NGC 6025.ESO 69-9.
Stjärnbilden har några intressanta objekt, men innehåller inga Messierobjekt.