Digital object identifier

I den här artikeln ska vi ta upp frågan om Digital object identifier, som har fått stor relevans de senaste åren. Digital object identifier är ett ämne som har väckt intresse hos experter och allmänhet, på grund av dess påverkan på olika samhällsområden. I den här artikeln kommer vi att utforska olika aspekter av Digital object identifier, från dess ursprung till dess nuvarande implikationer. Likaså kommer vi att analysera de olika perspektiv och tillvägagångssätt som har utvecklats kring detta ämne, för att erbjuda en bred och komplett vision av Digital object identifier. Utan tvekan är detta ett spännande ämne som lovar att generera en berikande debatt och belysa grundläggande frågor för att förstå den nuvarande verkligheten.

Digital object identifier
Permanent identifieringskod som ges till elektroniska dokument, oberoende av var de lagras Redigera Wikidata
Publikationsidentifierare, beständig identifierare Redigera Wikidata
Under­klass tillISO-standard, OID Redigera Wikidata
Tillkomst2000 Redigera Wikidata
Anv­änd­ningdigitalt objekt Redigera Wikidata
Officiell webbplatslänk Redigera Wikidata
Har egenskapskiftlägesokänslighet Redigera Wikidata
Används avBSI Identify, CrossRef Redigera Wikidata
Supported metadataPMID Redigera Wikidata
Har del(ar)DOI prefix Redigera Wikidata

En digital object identifier (eller DOI) är ett tidsbeständigt identifieringsnummer som ges till elektroniska dokument. En DOI är en alfanumerisk teckensträng bestående av siffror och skiljetecken, som utgivaren ger dokumentet första gången det publiceras digitalt. Koden kan därvid liknas vid det ISBN-nummer som används för tryckta böcker och ISSN-nummer som ges till periodiska publikationer. Till skillnad från en Uniform Resource Locator (URL eller webbadress), men i likhet med Uniform Resource Name(en) (URN), är DOI oberoende av var objektet för tillfället lagras och om dokumentet publiceras på nytt av annan utgivare.

DOI-systemet har utarbetats av Association of American Publishers, med början 1994. Det lanserades den 15 oktober 1997 på bokmässan i Frankfurt, och den första accepterade standarden publicerades år 2000.

Källor

  1. ^ Bill Rosenblatt (december 1997). ”The Digital Object Identifier: Solving the Dilemma of Copyright Protection Online” (på engelska). Journal of Electronic Publishing. Scholarly Publishing Office, University of Michigan University Library. doi:10.3998/3336451.0003.204. http://quod.lib.umich.edu/cgi/t/text/text-idx?c=jep;view=text;rgn=main;idno=3336451.0003.204. Läst 20 januari 2009. 
  2. ^ Norman Paskin (2 december 2008). ”Key facts on Digital Object Identifier System” (på engelska) (pdf). International DOI Foundation. http://www.doi.org/factsheets/DOIKeyFacts.pdf. Läst 20 januari 2009. 

Externa länkar