I den här artikeln kommer ämnet Svenskt pass att behandlas ur ett brett och analytiskt perspektiv, med syftet att ge läsaren en heltäckande vision av denna fråga. Olika tillvägagångssätt, teorier och studier relaterade till Svenskt pass kommer att undersökas, för att ge en djupare och mer komplett förståelse av den. Under hela artikeln kommer olika aspekter av Svenskt pass att utforskas och underbyggda argument kommer att presenteras som kommer att utöka kunskapen kring detta ämne. Genom ett rigoröst och systematiskt arbetssätt är syftet att ge läsarna en detaljerad och berikande vision av Svenskt pass, med syftet att uppmuntra till reflektion och debatt kring denna fråga som är så aktuell idag.
Ett svenskt pass används för att identifiera svenska medborgare, särskilt vid resor utanför Sverige.
Svenska pass utfärdas av Polismyndigheten samt av svenska utlandsmyndigheter. För att söka behöver den sökande vara svensk medborgare och personligen besöka ett passkontor och där uppvisa utgånget pass eller en giltig svensk legitimation. Om dessa handlingar saknas kan närstående anhörig intyga identiteten, alternativt arbetsgivare eller kommunal tjänsteman som känner den sökande. Sådan medföljande person måste inneha giltig svensk legitimation. För pass till barn måste både barnet och vårdnadshavarna vara med vid ansökan.
Samma ansökningsregler som för utfärdande av pass gäller för nationella id-kort.
Giltighetstiden för ett vanligt svenskt pass är fem år för vuxna och tre år för barn under 12 år. Giltighetstiden för pass till barn under 12 år sänktes från och med 15 april 2016.