I dagens värld är Svenska teaterkritikers förening ett ämne som har blivit allt mer aktuellt. Oavsett om det är inom den politiska, sociala, vetenskapliga eller kulturella sfären, har Svenska teaterkritikers förening fångat uppmärksamheten hos människor från alla samhällsskikt. Dess inverkan har märkts avsevärt i olika aspekter av det dagliga livet, vilket genererat debatt, reflektion och handling. I den här artikeln kommer vi att utforska olika aspekter relaterade till Svenska teaterkritikers förening, och analysera dess implikationer, ursprung, utveckling och framtidsperspektiv. Det råder ingen tvekan om att Svenska teaterkritikers förening har markerat en vändpunkt i vårt samhälle, och att förstå dess omfattning är avgörande för att förstå det aktuella sammanhanget och möjliga trender att följa.
Svenska teaterkritikers förening är en intresseförening för Sveriges yrkesverksamma scenkonstkritiker, som ingår i den internationella organisationen The International Association of Theatre Critics (grundad i Paris 1926).
Sedan 1956 delar föreningen årligen ut priser för bästa prestationer inom scenkonstområdet: Teaterpriset (sedan 1956), Barn- och ungdomsteaterpriset (sedan 1985), Danspriset (sedan 2005), dessutom ett Hederspris. Priserna består, utöver äran, av en litografi signerad Gunilla Palmstierna-Weiss till teaterpristagarna, och för danspriset ett tryck med en dansteckning av tecknaren Brit Swedberg. Föreningen delar även ut ett stipendium till unga, lovande teaterkritiker: Hooglandstipendiet.