Rysslands Vetenskapsakademi

Den här artikeln kommer att ta upp ämnet Rysslands Vetenskapsakademi, som har varit föremål för intresse och studier inom olika områden genom historien. Från dess ursprung till nutid har Rysslands Vetenskapsakademi varit föremål för debatt, forskning och kontroverser, vilket gör det till en grundläggande referenspunkt för att förstå olika aspekter av mänskligt liv. Genom en detaljerad och rigorös analys kommer implikationerna och betydelserna av Rysslands Vetenskapsakademi att utforskas, liksom dess relevans i det aktuella sammanhanget. Likaså kommer olika perspektiv och förhållningssätt att analyseras som kommer att belysa detta breda och mångskiftande ämne. Därför kommer vi att försöka erbjuda en komplett och berikande vision som bidrar till kunskapen och förståelsen av Rysslands Vetenskapsakademi i alla dess dimensioner.

Rysslands Vetenskapsakademi (på ryska Российская академия наук, PAH), RAN, är Rysslands nationalakademi. Akademin består av tretton huvudgrenar, indelade efter vetenskaplig domän. Organisationen innefattar omkring 1000 forsknings- och utbildningsinstitut i hela ryska federationen. Huvudkontoret ligger i Moskva.

Historia

Vetenskapsakademin grundades 1724 av Peter den store i Sankt Petersburg och hette då Sankt Petersburgs Vetenskapsakademi, den kom senare att byta namn några gånger genom åren. En separat organisation vid namn Ryska akademin grundades 1783 för att arbeta med studier om ryska språket. 1841 uppgick Ryska akademin i vetenskapsakademin, som vid denna tidpunkt hette Sankt Petersburgs Kejserliga Vetenskapsakademi.

År 1925 gav den sovjetiska regeringen akademin namnet Sovjetunionens Vetenskapsakademi, och 1934 flyttades huvudkontoret till Moskva tillsammans med ett antal vetenskapliga institutioner. Den 2 december 1991 fick akademin sitt nuvarande namn.

Se även

Externa länkar