I dagens artikel vill vi ta upp ämnet Ringen på Stockholms centralstation, ett ämne som varit föremål för debatt och diskussion på senare tid. Ringen på Stockholms centralstation är ett ämne av stor relevans i dagens samhälle, eftersom det påverkar många människor i olika aspekter av deras liv. Under hela den här artikeln kommer vi att fördjupa oss i de olika aspekterna relaterade till Ringen på Stockholms centralstation, och erbjuda en detaljerad och analytisk vision som gör att läsaren bättre kan förstå vikten och effekten av detta ämne idag. Genom att utforska olika perspektiv och argument strävar vi efter att ge en bred och komplett bild av Ringen på Stockholms centralstation och på så sätt bidra till att berika kunskap om detta mycket relevanta ämne.
Ringen på Stockholms centralstation,[1] är den runda öppningen i golvet på Stockholms centralstations centralhall till underliggande förbindelsegång till tunnelbanestationen T-centralen. Ringen invigdes 1959 och dess räcke utgör ett smideskonstverk skapat av skulptören Stig Blomberg.[2]
När tunnelbanan tillkom byggdes en gångtunnel som förbinder T-centralen med spår 11-19 som invigdes den 1 december 1958. Denna utvidgades så småningom till en mindre vänthall med affärer och serveringar under den stora Centralhallen eller vänthallen efter ritningar utarbetade av Karl-Axel Bladh vid Statens Järnvägars arkitektkontor. Mellan gången och vänthallen finns Ringen, en öppning mot nedre hallen med sju meters diameter för att skapa ljus och ögonkontakt till den nedre gången.
Ringens räcke är ett smideskonstverk skapat av skulptören Stig Blomberg och föreställer de fyra väderstrecken med figurer som representerar dessa.
Figurerna är av gjutjärn och räckets handledare är av mässing.[2] Verket var en gåva från Svenska järnvägsmannaförbundet till Statens Järnvägars 100-årsjubileum som firades 1956.[1]
På 1960-talet blev platsen även känd som "Bögringen". Liknande Berlins Bahnhof Zoo var Centralen en av Stockholms mötesplatser för homosexuella, okänd för allmänheten. Populärt kallas ringen ibland för "Spottkoppen" och den fungerar som en mötesplats för många resenärer och stockholmare.