Organisationen för afrikansk enhet

I den här artikeln kommer vi att utforska ämnet Organisationen för afrikansk enhet på djupet, ett ämne som har väckt intresse och nyfikenhet hos människor från olika områden. Från dess påverkan på samhället till de implikationer det har på våra dagliga liv, är Organisationen för afrikansk enhet ett ämne som förtjänar att analyseras i detalj. Längs dessa linjer kommer vi att fördjupa oss i dess ursprung, dess utveckling över tid och de olika perspektiv som finns runt den. Oavsett om du är en expert på området eller bara någon som är intresserad av att lära dig mer om det, är den här artikeln avsedd att erbjuda en komplett och berikande översikt av Organisationen för afrikansk enhet.

Uppslagsordet ”OAU” leder hit. För andra betydelser, se OAU (olika betydelser).
OAU:s medlemsländer. Färgerna motsvarar landets anslutning till organisationen

OAU (Organization for African Unity), Organisationen för afrikansk enhet, var en afrikansk samarbetsorganisation. Den grundades den 25 maj 1963 i Addis Abeba, men är sedan den 9 juli 2002 ersatt av Afrikanska unionen, AU.

OAU hade två primära mål

  • Att verka för enighet och solidaritet mellan Afrikas länder och verka som en kollektiv röst för kontinenten.
  • Att verka för att all form av kolonialism upphörde. Detta var ett centralt mål eftersom det vid organisationens grundande fanns stater i Afrika som ännu inte blivit frigjorda från kolonialismen eller som var minoritetsstyrda. Av dessa var det 2002 endast Västsahara som ännu inte blivit frigjort.

Se även