Idag är Malmskillnadsbron ett ämne som skapar stort intresse och debatt i samhället. Människor är angelägna om att lära sig mer om detta ämne, oavsett om det är på grund av dess relevans idag, dess inverkan på det dagliga livet eller dess historiska betydelse. Från olika områden behandlas och analyseras Malmskillnadsbron ur olika perspektiv, vilket ger en flerdimensionell vision som berikar förståelsen av ämnet. I den här artikeln kommer vi att i detalj utforska de olika aspekterna av Malmskillnadsbron, vilket ger en djupgående titt som låter läsaren förstå vikten och omfattningen av detta ämne idag.
Malmskillnadsbron är en viadukt på Norrmalm i Stockholm, som leder Malmskillnadsgatan över Kungsgatan.
Malmskillnadsbron uppfördes i samband med att Kungsgatan anlades och invigdes 1911. Vid den tiden spände bron ensam över Kungsgatan, någon bebyggelse fanns inte utan bara en jordslänt längs norra och södra sidan av gatan.
Malmskillnadsbron är utförd i betong med armerad valvplatta och vertikala betongväggar på sidorna, som kläddes med granitplattor, även broräcket är utförd av granit. Ursprungligen var körbanan belagd med storgatsten som sedan länge är utbytt mot asfalt. Undersidan av valvet är dekorationsmålad och belyst på nätterna.
Bron har en spännvidd av 24 meter och en bredd mellan räcken av 9,05 meter, varav körbanan utgör 5,55 meter. Förut kallades bron "Malmskillnadsgatans viadukt över Kungsgatan" sedan 1932 heter den Malmskillnadsbron. Malmskillnadsbron renoverades på 1980-talet, i samband med det målades brons undersida i ett vackert klassiskt mönster.
Under brovalvet vid Malmskillnadsbrons norra sida finns en minnestavla i gjuten brons med följande inskription:
” | ÅREN 1905–1911 GENOMBRÖTS BRUNKEBERGSÅSEN TILL SKILDA STADSDELARS FÖRENANDE GENOM KUNGSGATANS FRAMDRAGANDE DÄR FÖRR HÖTORGSGRÄNDEN OCH LUTTERNSGATAN LEDDE UPP TILL ÅSEN | „ |