Lars Tammelin

I den här artikeln kommer vi att utforska Lars Tammelin från ett unikt och detaljerat perspektiv. Lars Tammelin är ett spännande ämne som har fångat mångas intresse, och det med all rätt. Under hela detta skrivande kommer vi att analysera den påverkan som Lars Tammelin har haft inom olika områden, såväl som dess relevans idag. Genom att fördjupa oss i dess historia och utveckling kommer vi att upptäcka de faktorer som har bidragit till dess betydelse och de trender som har format dess utveckling. Dessutom kommer vi att fördjupa oss i de olika synpunkterna och åsikterna kring Lars Tammelin, vilket ger en heltäckande bild av detta spännande ämne. Gör dig redo att fördjupa dig i en informativ och insiktsfull resa om Lars Tammelin!

Biskop
Lars Tammelin
KyrkaSvenska kyrkan

StiftÅbo stift, biskop
Period17281733
FöreträdareHerman Witte
EfterträdareJonas Fahlenius

Född1669
Död1733

Lars Tammelin eller Tammelinus, född 2 maj 1669 i Åbo, död där 2 juli 1733, var en svensk biskop. Han var sonson till Laurentius Petri Aboicus.

Lars Tammelin var son till konrektorn vid katedralskolan i Åbo senare kyrkoherden Gabriel Tammelin och Anna Eriksdotter. Tammelin blev student vid Åbo akademi 1683 och filosofie magister där 1694 samt utnämndes 1695 till lektor vid Åbo katedralskola och 1698 till professor i matematik vid Åbo akademi. 1699 företog han en studieresa till Danmark, Tyskland och Nederländerna. Under Stora nordiska kriget försökte Tammelin oförtrutet upprätthålla arbetet vid Akademin som rektor. Som sådan motsatte han sig bland annat 1710, att studenterna enligt landshövdingens order uttogs till krigstjänst. Han prästvigdes 1706. Först 1713, en dag före ryssarnas ankomst till Åbo, lämnade han staden. Efter att ha uppehållit sig som fattig flykting i Stockholm utnämndes Tammelin 1717 till kyrkoherde i Västerfärnebo socken och blev även kontraktsprost. 1728 utsågs han till biskop i Åbos stift och prokansler för Åbo akademi. Han promoverades till teologie doktor vid Uppsala universitet 1732. Tammelin publicerade flera vetenskapliga arbeten, som De horizonte ejusque officiis præcipuis (1707), där han förkastade det kopernikanska systemet som obevisat, och De Æonibus (1708), där han fördömde den maktställning filosofien erhållit inom teologien. Av större betydelse var dock att utgav de första finskspråkiga almanackorna 1703–1713 och under sin tid i Sverige några almanackor på svenska, ett par av de senare innehållande berättelser om tillståndet i Finland under kriget.[1]

Se även

Källor

Externa länkar

Företrädare:
Isak Pihlman
Rektor för Kungliga akademien i Åbo
1702–1703
Efterträdare:
Johan Flachsenius
Företrädare:
Johan Munster
Rektor för Kungliga akademien i Åbo
1709–1710
Efterträdare:
Gabriel Juslenius