Den här artikeln kommer i detalj att ta upp frågan om Svenska män och kvinnor, som har fått betydande relevans idag. Under åren har Svenska män och kvinnor varit föremål för ett flertal studier och forskning, vilket har gjort att vi fått en större förståelse för dess implikationer och tillämpningar i olika sammanhang. Från dess ursprung till dess utveckling i det samtida samhället har Svenska män och kvinnor väckt stort intresse och har skapat en debatt kring dess betydelse och genomslagskraft inom olika områden. Genom en uttömmande och rigorös analys är syftet att belysa detta ämne och erbjuda en övergripande vision som kan berika kunskapen och förståelsen för Svenska män och kvinnor.
Svenska män och kvinnor (förkortat SMoK) är ett biografiskt uppslagsverk utgivet av Bonniers bokförlag i åtta band 1942–1955.
Uppslagsverkets uttalade syfte var att "ge en större publik lättillgänglig personhistorisk orientering i svensk odling från äldsta tid till vår egen."
Av biografierna behandlar omkring en tredjedel personer som ännu levde vid tiden för tryckningen, och dessa fick möjlighet att granska biografierna över sig själva. SMoK är populärare upplagd och har kortare artiklar än Svenskt biografiskt lexikon (SBL), men är alltjämt standardverket för biografier över personer som ej tas med i SBL eller som har ett efternamn dit SBL:s utgivning ännu ej hunnit.
De båda första banden redigerades av journalisten och författaren Nils Bohman (1902–1943), varefter amanuensen vid riksdagsbiblioteket, filosofie licentiat Torsten Dahl (1914–1988) övertog ledningen för utgivningen.