Långholmens vintertull

I dagens värld fortsätter Långholmens vintertull att vara ett ämne av stort intresse och relevans inom olika samhällsområden. Oavsett om det är på ett personligt, professionellt, akademiskt eller socialt plan, fortsätter Långholmens vintertull att vara ett ämne som väcker intresse hos en bred publik. När vi går framåt i tiden blir betydelsen av Långholmens vintertull alltmer uppenbar, och dess inverkan på våra liv är fortfarande betydande. I den här artikeln kommer vi att utforska olika aspekter relaterade till Långholmens vintertull och dess inflytande på våra dagliga liv, analysera dess relevans i olika sammanhang och undersöka dess utveckling över tid.

Långholmens vintertullstuga omkring 1910. Långholmens centralfängelse syns i bakgrunden.

Långholmens vintertull var en stadstull vid PålsundetSödermalm i Stockholm. Troligen grundades den på 1650-talet. Vintertullen låg mellan Hornstull och Långholmens sjötull, och gjorde det möjligt att ha tullkontroll för transporter på isen vid Pålsundet.

Den första tullstugan var av trä. År 1742 byggdes ett litet stenhus på den östra sidan av Spinnhusbron som Långholmsbron mellan Södermalm och Långholmen då kallades. Tullen har därför även kallats för Spinnhustullen.

Långholmens vintertull lades ner år 1857, samtidigt som den näraliggande Långholmens sjötull. Tullhuset fanns kvar ytterligare en tid, men revs under 1900-talet då trafiken krävde nytt utrymme.

Referenser

  1. ^ Jan Berggren, Alla tiders tull i stan, sid 96, Carlssons, 2000, ISBN 91-7203-991-4