Idag har intresset för Barnhustullen ökat markant, då allt fler söker information och kunskap om detta ämne. Barnhustullen har fångat samhällets uppmärksamhet i stort och skapat diskussioner och debatter inom olika områden. I den här artikeln kommer vi att utforska Barnhustullen ytterligare och analysera dess inverkan, relevans och implikationer i dagens värld. Från dess ursprung till dess utveckling idag har Barnhustullen blivit ett ämne av intresse för människor i alla åldrar och från olika yrkesområden. Följ med oss på denna resa för att upptäcka mer om Barnhustullen och dess inflytande på vårt dagliga liv.
Barnhustullen var en tidig tullstation i Stockholm. Tullen låg vid Drottninggatan i höjd med dagens Barnhusgatan och existerade mellan slutet av 1630-talet och början av 1650-talet.
På Stockholms äldst kända karta från tidigt 1600-tal visas stadens första tull strax norr om Kvarteret Beridarebanan (området vid dagens Hötorget). Den hette Thollen Week Rennebanan och kom till vid 1622 års tullförening. På 1630-talet flyttades tullen längre norrut till barnhuset vid Drottninggatan och kallades då Barnhustullen eftersom Barnhuset för föräldralösa barn låg intill. I början av 1650-talet flyttades tullen till nuvarande Odenplan. På 1670-talet flyttades tullen ytterligare en gång norrut och hamnade i slutet av Norrtullsgatan till den plats som heter Norrtull.