Klockriketeatern

I följande artikel kommer vi att fördjupa oss i den fascinerande världen av Klockriketeatern, ett ämne som har fångat uppmärksamheten hos miljontals människor runt om i världen. Oavsett om det beror på sin relevans i historien, dess inverkan på det nuvarande samhället eller dess inflytande på det kulturella området, har Klockriketeatern väckt stort intresse och nyfikenhet inom olika områden. Längs dessa linjer kommer vi att utforska de olika aspekterna relaterade till Klockriketeatern, från dess ursprung till dess utveckling över tiden. Dessutom kommer vi att analysera dess betydelse i det aktuella sammanhanget och dess framtida projektion, vilket gör att vi bättre kan förstå relevansen och betydelsen av Klockriketeatern i dagens värld.

Klockriketeatern är en finlandssvensk teater i Helsingfors. Sitt namn har teatern från den första produktionen, en uppsättning av Harry Martinsons Vägen till Klockrike (1991). Teatern grundades officiellt 1994 av bland andra Kristin Olsoni och Martin Kurtén, som tillsammans ledde teatern under många år. Dan Henriksson är teaterchef sedan år 2005.

Klockriketeatern är en nomadteater utan fast scen – teatern samarbetar med andra konstnärer, grupper och teatrar både i Finland och internationellt. Idag är Klockriketeatern en av de ledande fria teatrarna i Finland, både sett till konstnärliga kvaliteter och finansiering.

Flerspråkighet som konstnärligt val och produktionsteknisk lösning hör till teaterns specialkunnande.

Den största produktionen hittills, Aniara: Fragment ur tid och rum (2019–2021), var ett samarbete med den Grammy-prisbelönta kammarkören The Crossing från USA. Musikföreställningen baserar sig på Harry Martinsons rymdepos Aniara, med musik av Robert Maggio och libretto av Dan Henriksson.

Uppsättningar

Externa länkar

Vidare läsning

  • Olsoni, Kristin mm. (2004). Vägen till Klockriketeatern: De tio första åren. Helsingfors: Klockriketeatern. ISBN 952-91-6975-2