I dagens värld har Joakim Garpe tagit en grundläggande roll i våra liv. Oavsett om det är en personlig eller professionell aspekt har Joakim Garpe blivit ett ämne av allmänt intresse på grund av dess inverkan på vårt samhälle. I den här artikeln kommer vi att utforska de olika aspekterna av Joakim Garpe och hur det har format våra erfarenheter och perspektiv. Från dess inflytande på populärkulturen till dess roll i teknisk innovation har Joakim Garpe visat sig vara ett mångsidigt och relevant ämne i det nuvarande landskapet. Genom en djupgående analys kommer vi att undersöka hur Joakim Garpe har utvecklats över tid och dess inflytande på människor, samhällen och industrier. Läs vidare för att upptäcka mer om detta fascinerande ämne!
Daniel Anders Joakim Garpe, född 8 april 1905 i Dala-Järna, död 28 juli 1992 i Sankt Görans församling[1][2], var en svensk politiker (socialdemokrat) och Storstockholms borgarråd 1954-1964.
Garpe var en av de män som kom att bli måltavla för mycket av den kritik som riktades mot Norrmalmsregleringen, den bebyggelsemässiga omdaningen av Stockholms city, under det sena 1960-talet och 70-talet.
Joakim Garpe blev filosofie magister i Uppsala 1925. År 1928 blev han assistent vid Stockholms stadsbibliotek och 1935 sekreterare inom undervisningsroteln i Stockholms stad. Efter tjänstgöring som stadssekreterare och kanslichef blev han 1950 organisationsdirektör vid stadskansliet och 1954–64 borgarråd med ansvar för Stor-Stockholmsfrågor. Ordförande i Stor-Stockholms planeringsnämnd under tre mandatperioder 1958–67. Under tiden 1964–69 var han ordförande i humanist-teologiska fakultetsberedningen.[2]
Garpe blev den förste innehavaren av den nionde borgarrådsposten för Stor-Stockholm. 1954 års val resulterade i en mycket knapp seger för de borgerliga och de borgerliga accepterade nu inte att de åtta borgarrådsposterna delades lika mellan blocken. Samtidigt vägrade Socialdemokraternas starke man finansborgarrådet Hjalmar Mehr en fördelning 5-3 för de borgerliga. I det då uppkomna läget accepterades på Mehrs förslag en nionde borgarrådspost med ansvar för Stor-Stockholmsfrågor, vilken besattes av socialdemokraten och Mehrs nära medarbetare Joakim Garpe.[3]
Garpe blev hedersdoktor vid Göteborgs universitet 1968.[2] Han var bror till redaktör Ingemar Garpe.
Joakim Garpe är begravd på Bromma kyrkogård.[4]
|