JIT-kompilator

I den här artikeln kommer vi att undersöka frågan om JIT-kompilator på djupet och ta upp dess huvudaspekter, implikationer och möjliga lösningar. Vi kommer att fördjupa oss i dess historiska ursprung, såväl som dess relevans idag, och analysera de olika perspektiv som finns på frågan. Likaså kommer vi att undersöka de utmaningar och möjligheter som JIT-kompilator innebär inom olika områden, vare sig de är personliga, sociala, ekonomiska, politiska eller kulturella. Genom ett multidisciplinärt tillvägagångssätt strävar vi efter att erbjuda en heltäckande och uppdaterad vision av JIT-kompilator, för att uppmuntra till reflektion och informerad debatt kring detta ämne av stor relevans i det samtida samhället.

En JIT-kompilator är en kompilator som kompilerar hela eller delar av ett datorprogram först när det faktiskt behövs. JIT står för "Just In Time", eller "precis i rätt tid".

JIT-kompilatorer är användbara när programmeraren inte i förhand vet tillräckligt om under vilka förutsättningar programmet ska användas. Kompilatorn får då istället fatta beslut om vilka optimeringar som är aktuella. Vissa JIT-kompilatorer kan även kompilera om delar av programmet under körning, så att programmet anpassar sig efter rådande omständigheter.

De första versionerna av Suns Java JIT-kompilator kallades lite elakt för att arbeta efter principen "Better Late Than Never".

Tekniken brukar ofta tillskrivas L. Peter Deutsch och Allan M. Schiffman som redan 1983 beskrev och implementerade denna teknik för Smalltalk (då kallad Deutsch-Schiffman-kompilering).