Högsta domstolen (Finland)

I dagens värld är Högsta domstolen (Finland) fortfarande ett ämne av stort intresse och debatt. Vikten av Högsta domstolen (Finland) har erkänts genom historien, och dess inverkan återspeglas i livets alla områden. Sedan Högsta domstolen (Finland) har det varit ett ämne av stort intresse för samhället i stort och genererat diskussioner och reflektioner inom olika områden. Oavsett om det är på en personlig, social, politisk eller ekonomisk nivå, fortsätter Högsta domstolen (Finland) att vara en relevant fråga som uppmanar oss att reflektera och analysera dess inflytande på våra dagliga liv. I den här artikeln kommer vi att utforska olika perspektiv och tillvägagångssätt relaterade till Högsta domstolen (Finland), med syftet att bättre förstå dess omfattning och påverkan på dagens samhälle.

Högsta domstolen
OrganisationstypDomstol
SäteNorra Esplanaden 3, Helsingfors
Överordnadhovrätter
Inrättad1918
PresidentTatu Leppänen
Webbplatswww.korkeinoikeus.fi/sv
Finland

Denna artikel är en del i serien om:
Politik i Finland


Konstitution
Övriga ämnen

Atlas
 v  r 

Högsta domstolen (HD) (finska: Korkein oikeus) är i Finland den högsta instansen i det allmänna domstolsväsendet. Ledamöterna kallas justitieråd; de skall vara minst 15 till antalet och utnämns av republikens president. En av ledamöterna skall vara ordförande och har titeln president.

Historia

Högsta domstolen skapades 1918, efter att Finland blivit självständigt, med Högsta domstolen i Sverige som förebild.[1] Den förste presidenten var August Nybergh, som satt 1918-1920. Under Finlands tid som en del av Ryssland (1809-1917) fylldes rollen som högsta domstol av justitiedepartementet inom Kejserliga senaten för Finland.

Högsta domstolens byggnad i Helsingfors
Domstolens sessionssal

Justitieråd i Högsta domstolen

Lista över justitieråd i Finlands Högsta domstol och deras tillträdesår.

Lista över Högsta domstolens presidenter

Källor

Externa länkar