Guvernement

Utseende flytta till sidofältet dölj

Guvernement är en guvernörs förvaltningsområde enligt Svenska Akademiens ordlista och användes främst i äldre tider. Ordet härleds från franskans gouvernement (det styrda) av verbet gouverner som betyder styra. I svenskan uttalas det vanligen bokstavstroget -ent i stället för franskans -ang. Engelskans motsvarighet är government som liksom svenskans regering avser den verkställande makten i en stat.

Definitioner

Till skillnad från "regering" åsyftar guvernement inte ett lands centrala makt. Ordet kan avse:

Bruk i olika länder

Sverige

Ryssland/Sovjetunionen

Idag består Ryska federationen av 88 administrativ-territoriella enheter: 21 republiker, 6 territorier (kraj), 50 regioner (oblast), 2 federala städer (Moskva, Sankt Petersburg), 1 autonom region, 9 autonoma kretsar. De är samlade i 7 federala kretsar.

Arabiska länder

Guvernement är även en form av administrativa enheter i några arabiska länder. Dessa länder är Bahrain, Egypten, Jemen och Tunisien. Även Palestinska myndighetens största administrativa enhet betecknas guvernement. Den arabiska beteckningen för guvernement är muhafazah (eller mohafazah). Denna beteckning används av fler arabiska länder än de uppräknade för sina administrativa indelningar, men översätts i de fallen med provins i stället. Exempel på sådana länder är Jordanien, Libanon och Syrien.

Ett exempel är Egypten som är indelat i 27 administrativa provinser eller "guvernement". Ledaren för ett administrativt område i Egypten utses av landets president och har den reella politiska och ekonomiska makten i området. "Guvernören" utser i sin tur de olika "kommunernas" ledare eller "borgmästare" (engelskans mayor). Även om utnämningen av dessa ska ratificeras av det lokala parlamentet så garanterar landets hierarkiska politiska system att guvernörens vilja styr.

Liknande begrepp

I engelska och franska finns de besläktade begreppen government respektive gouvernement. De används dock i betydelsen regering och syftar inte på ett territorium.

Se även

Referenser

  1. ^ Ryssland i Nordisk familjebok (första upplagan, 1890)
  2. ^ "oblast". NE.se. Läst 22 mars 2014.
  3. ^ Ryska ambassadens webbplats, läst 2006-04-23