Friedrich Börstell

I samband med Friedrich Börstell blir det allt mer relevant att ta upp vikten och relevansen av detta ämne. Under lång tid har Friedrich Börstell fångat uppmärksamheten hos människor från olika discipliner, skapat passionerade diskussioner och till och med kontroverser. Från sitt ursprung till idag har Friedrich Börstell haft ett betydande inflytande inom olika sektorer, och påverkat inte bara hur människor tänker och agerar, utan också politik, ekonomin och samhället som helhet. Det är därför det är avgörande att till fullo utforska alla aspekter av Friedrich Börstell, för att förstå dess verkliga omfattning och inflytande i dagens värld.

Friedrich Börstell
FöddSachsen, Tyskland
Död7 september 1679[1]
Göteborg, Sverige
Medborgare iSverige
SysselsättningMilitär
Redigera Wikidata

Friedrich von Börstell friherre till Plotsko, född i Sachsen, död 7 september 1679 i Göteborg, var en svensk militär och guvernör.

Friedrich Börstell var son till det anhaltska geheimerådet och presidenten i Bernburg Henrik von Börstel. Han blev löjtnant i svensk tjänst vid kungens livgarde med majors rang 1656. Börstell deltog i Karl X Gustavs polska krig samt i första och andra danska kriget. 1661-64 var han löjtnant med överstelöjtnants rang vid änkedrottningens livgarde till fot.

Friedrich Börstell var 1664 överstelöjtnant med befäl över sex kompanier i det av Paul Würtz kommenderade regementet med svenska hjälptrupper till de allierades krig mot turkarna 1664, men deltog aldrig i fälttåget. 1665 blev han överste och regementschef över Skaraborgs regemente, och var 1666-1673 samt 1674-1675 kommendant i Göteborg. Börstell deltog i bohuslänska fälttåget 1675 och i skånska och halländska fälttågen 1676-77 och utmärkte sig särskilt i slaget vid Halmstad, där han förde befälet över Skaraborgs regemente som stod positionerat i centerns första träff, och i slaget vid Lund, där regementet intog samma position och där Börstell själv sårades, samt i slaget vid Landskrona. Börstell upphöjdes 1676 till svensk friherre och erhöll samma år donationer i Ingermanland. Under våren 1678 verkställde han utskrivningar i Skaraborgs län och Dalsland, ock var under sommaren kommendant på Bohus fästning. Efter att belägringen av fästningen 1678 hävts utsågs han till överkommendant i Göteborg och befordrades till generalmajor.

Börstell verkställde under våren 1679 nya utskrivningar i Skaraborgs län, och var avsedd att avgå till skånska armén. Förhållandena vid norska gränsen gjorde att han i stället sändes att ordna försvaret av Värmland. I april var han tillbaka i Göteborg, och deltog då i Gustaf Otto Stenbocks marsch mot Uddevalla men insjuknade i den smittsamma sjukdom som då härjade bland trupperna och avled i Göteborg den 9 september 1679.

Källor

Noter