Fotogen

I den här artikeln vill vi ta upp ämnet Fotogen, som har varit föremål för många studier, debatter och kontroverser genom historien. Fotogen har haft en betydande inverkan på olika områden, från politik till ekonomi, till samhället i stort. Relevansen av Fotogen har varit sådan att den har väckt intresse hos akademiker, experter och forskare, som har ägnat åtskilliga ansträngningar för att försöka förstå dess inflytande och omfattning. På dessa sidor kommer vi att utforska de olika aspekterna av Fotogen, analysera dess ursprung, dess utveckling över tid och dess inverkan idag. Vi hoppas att den här artikeln kan bidra till att belysa ett så komplext och betydelsefullt ämne som Fotogen.

Fotogen är en flytande petroleumprodukt som består av kolväten (naftener eller paraffinkolväten) med mellan tio och sexton kolatomer. Fotogen är en tyngre fraktion än bensin, men lättare än dieselolja. Det är liksom andra petroleumprodukter ett fossilt bränsle.

Fotogen användes ursprungligen till belysning (se fotogenlampa) och var den viktigaste av petroleumfraktionerna. I dag används fotogen mest som bränsle för flygplan som drivs med jetmotorer. Då krävs det fotogen av hög kvalitet, som kallas för jetbränsle eller flygfotogen. I sin mest högraffinerade form kan fotogen även användas som raketbränsle, RP-1.

Fotogen säljs i stora delar av världen under det engelska namnet kerosene, ursprungligen ett varumärke. Även i Sverige användes namnet kerosen förr, in på tidigt 1900-tal.

Bilder

Se även

Källhänvisningar

  1. ^ Fotogen i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 6 november 2014.
  2. ^ Kerosen i Nordisk familjebok (första upplagan, 1884)
  3. ^ Kerosen i Nordisk familjebok (andra upplagan, 1910)
  4. ^ Kerosen i Bonniers konversationslexikon (1925)