I den här artikeln kommer vi att ta upp ämnet Filosofspexet på ett brett och detaljerat sätt. Filosofspexet är ett ämne av stor relevans idag, vilket har genererat många debatter och motstridiga åsikter. Utefter dessa linjer kommer vi att analysera olika aspekter relaterade till Filosofspexet, från dess ursprung till dess återverkningar på det nuvarande samhället. Dessutom kommer vi att undersöka olika synpunkter och expertutlåtanden, i syfte att ge läsaren en fullständig och objektiv vision om detta ämne. Missa inte den här artikeln där vi kommer att reda ut alla hemligheter med Filosofspexet.
Den här artikeln behöver källhänvisningar för att kunna verifieras. (2022-05) Åtgärda genom att lägga till pålitliga källor (gärna som fotnoter). Uppgifter utan källhänvisning kan ifrågasättas och tas bort utan att det behöver diskuteras på diskussionssidan. |
Filosofspexet (Filosofiska Lätta Knästående Spexargardet) är ett spexsällskap vid Göta studentkår vid Göteborgs universitet.
Namnet kommer av att spexet var ett spexsällskap vid Filosofiska Fakulteternas Studentkår vid Göteborgs universitet, innan den kåren gick samman med två andra kårer för att bilda Göta studentkår. Filosofspexets hemmascen är Lingsalen i Studenternas Hus (före detta kårhuset) i vilket även dess föreningslokal finns. Tidigare har man även spelat på Stenhammarsalen i Göteborgs konserthus. En filosofspexare känns igen på uniformen som består av vinröd skjorta, svart väst med medaljer, svarta byxor eller kjol samt svarta skor.
Filosofspexet grundades 1964 då föreställningen van Tomen sattes upp. Efter att ha legat nere under 1970-talet återuppstod det i moderniserad form 1987 då sällskapet återuppsatte Rödvit från 1966. Sen dess har det spelat nästan varje år. 2006 års föreställning Elektra ställdes dock in mindre än en månad före den planerade premiären.
Filosofspexet har anor från den tidigaste spextraditionen i Göteborg som startade med Slaget vid Svoldern eller Den farliga åldern eller Han syntes aldrig mer som kom 1914 och sattes upp av studenter vid dåvarande Göteborgs högskola. På den tiden sattes nya spex upp ibland flera gånger om året, ibland mer sporadiskt. Det hela insomnade på 1950-talet men återupptogs 1964, då ett nytt spex bildades vid Filosofiska fakulteten, den del av universitetet som var efterträdare till högskolan. Man ville då utmärka sig bland landets spexsällskap genom att istället för att basera föreställningarna på historiska personer använda litterära figurer.
Man brukar tala om tre epoker i filosofspexets historia: Epok 1 från 1914, epok 2 1964–1970 och epok 3 från 1987. De två tidigare epokerna hade sannolikt uteslutande manliga ensembler, medan epok tre har blandad ensemble.
Orkestern har den senare tiden bestått av blandat blås, stråk, piano, elgitarr, bas och trummor. Sedan 2011 (Bathorys Monster) används handhållna mikrofoner i sångnumren.
|
|
|
|
|
|
|
|