Fergana

I den här artikeln kommer vi att i detalj utforska den fascinerande världen av Fergana. Från dess ursprung till dess inverkan på dagens samhälle kommer vi att fördjupa oss i en upptäckts- och berikningsresa. Fergana har varit en källa till intresse och debatt i århundraden, och vid detta tillfälle vill vi belysa dess många aspekter. Under de följande raderna kommer vi att på djupet undersöka dess egenskaper, dess inflytande inom olika områden och de framtidsperspektiv som ses runt den. Gör dig redo att gå in i ett universum av kunskap och reflektion om Fergana!

För ett släkte av fjärilar, se Fergana (djur).
Fergana är huvudstad i provinsen Fergana, en av tre uzbekiska provinser i Ferganadalen

Fergana (även Ferghana; Farg'onauzbekiska) är en stad i Ferganadalen i östra Uzbekistan med 264 900 invånare (2014). Den är huvudort i provinsen Fergana (Farg'ona viloyati på uzbekiska). Fergana ligger cirka 420 kilometer öst om Uzbekistans huvudstad Tasjkent.

Historia

Arkeologiska fynd visar att Ferganadalen haft jordbrukande befolkning från omkring år 1000 f.Kr. Dalen erövrades av araber på 700-talet och var en del av sidenvägen. Under de närmaste århundradena växlade makten i dalen mellan perser, ryssar, Samarkand och Buchara.

Staden Fergana grundades som garnisonsort till Margilan av ryssarna 1877, namnet var Nya Margelan (Новый Маргелан, Novyj Margelan). Den bytte 1910 namn till Skobelev (Скобелев) efter den ryske generalen Michail Skobeljev. Fergana fick sitt nuvarande namn år 1924 i samband med införlivningen i Sovjetunionen. Fergana har under andra halvan av 1900-talet haft stora etniska konflikter. Bakom de etniska konflikterna ligger sociala problem såsom överbefolkning och arbetslöshet.

Industri

Fergana är ett industricentrum med oljeraffinaderier, kemi-, bomulls- och sidenindustri.

Källor

  1. ^ ”Fergana” (på norska). Store norske leksikon. 2023-08-22. https://snl.no/Fergana. Läst 6 november 2023. 
  2. ^ ”Fergana | lex.dk” (på danska). Den Store Danske. 2 februari 2016. https://denstoredanske.lex.dk/Fergana. Läst 6 november 2023. 
  3. ^ ”Fergana - Uppslagsverk - NE.se”. www.ne.se. https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/fergana. Läst 6 november 2023.  [inloggning kan krävas]