I dagens värld är Fan ger ett anbud ett ämne som har fått en aldrig tidigare skådad relevans inom olika samhällsområden. Både inom den akademiska, affärsmässiga och sociala sfären har Fan ger ett anbud blivit ett fokus för ständig debatt och diskussion. Från dess ursprung till dess inverkan på vardagen har Fan ger ett anbud fångat uppmärksamheten hos experter och allmänheten, vilket genererat ett växande intresse för att förstå dess implikationer och tillämpningar. I den här artikeln kommer vi att utforska de olika aspekterna relaterade till Fan ger ett anbud, från dess grunder till de nuvarande trenderna som omger den, i syfte att ge en heltäckande bild av detta ämne som är så relevant idag.
Den här artikeln behöver källhänvisningar för att kunna verifieras. (2020-10) Åtgärda genom att lägga till pålitliga källor (gärna som fotnoter). Uppgifter utan källhänvisning kan ifrågasättas och tas bort utan att det behöver diskuteras på diskussionssidan. |
Fan ger ett anbud är en TV-teater från 1963 i regi av Jan Molander, I rollerna ses bland andra Axelle Axell, Hans Wahlgren och Anna Sundqvist.
Den danske skådespelaren och dramatikern Carl Erik Soyas skådespelet Hvem er jeg? eller Naar Fanden gi'r et Tilbud hade sin urpremiär på Det Ny Teater i Köpenhamn 1 mars 1932.
Soya själv beskrev pjäsen som "en skämtsam moralitet som i drömsekvensens form vill visa vad som försiggår inuti en ung man som har gjort en flicka med barn (Mary) och vill gifta sig med en annan (Lilian)"
Den unge mannen Hans handlar efter impulser som han inte själv begriper: De situationer som uppstår kommenteras på analytisk grund av diverse fiktiva karaktärer som med sin närvaro skapar en pjäs i pjäsen och åskådliggör på ett underhållande sätt de olika handlingsmöjligheter huvudpersonerna har.
Före TV-teaterns uppsättning hade pjäsen spelats vid minst fyra tillfällen av professionella teatrar i Sverige.
Ingmar Bergmans uppsättning på Studentteatern i Stockholm hade premiär 24 april 1943 med den fullständiga titeln Vem är jag? eller När fan ger ett anbud med Annika Tretow som Mary och Bertil Sjödin som Hans Christian. Astrid Söderbaum gjorde Lilian och i iden i övrigt ganska namnkunniga ensemblen fanns också Erland Josephson som professorn, Inga Gill som En prostituerad och Palle Granditsky som Apan.
Bergman gjorde ytterligare en uppsättning av pjäsen: på Hälsingborgs stadsteater 20 oktober 1944.
Börje Mellvig – som spelar Generalkonsuln i tv – hade premiär på sin uppsättning 26 december 1947 på Boulevardteatern, på Ringvägen 125 i Stockholm med Inga Landgré som Mary och Hans Christian, som nu bara hette Hans, spelades av Stig Olin. Astrid Söderbaum repriserade sin roll och Mellvig själv gjorde Fan. Hanny Schedin gjorde Fru Karlsson (i tv-uppsättningen Rasmussen) och i övrigt medverkade Gösta Prüzelius som Don Juan, John Zacharias Professorn och Arne Källerud En herre.
Den fjärde uppsättningen i Sverige hade premiär på Folkteatern i Göteborg 26 april 1958 i regi av Ove Tjernberg – som ju medverkar i TV-teaterns uppsättning – med Lena Söderblom som Mary och Ann Mari Adamsson som Lilian medan Nils Eklund spelade Fan och Tore Karte Don Juan.
TV-teaterns uppsättning i regi Jan Molander spelades in på tidiga hösten 1963 och sändes den 4 november 1963. Med en repris 1966.